torek, 7. januar 2014

BRAVSKO – Spomenik padlim borcem v NOB

Lokacija: Bosna in Hercegovina; Bravsko
Avtor: Arhitekt Mirko Radulović in nadzor Ing. Nebojša Loatinović
Opis: Ob glavni cesti Bihač – Jajce, ob naselju Bravsko, je urejen spomenik, posvečen 502 padlim borcem v NOB. Zveza združenj borcev Občine Bosanski Petrovac ga je postavilo 27 julija 1972, izvajalec del pa je bilo podjetje GP 20 oktobar Sanski Most.

Opis spomenika:
Osrednji steber ima 5 kvadratnih, rebrastih izrastkov na različnih višinah, ki zaradi števila 5 v tlorisu izrisujejo peterokrako zvezdo.
Na spominski plošči piše, da so tu pokopani borci iz področja naselij Jasenovac Klenovac, Bunara Podsrnitica, Bravski Vagan, Kapljuh in Janje.
Območje spomenika je obzidano, do spomenika pa vodi tlakovana pot.
Na osrednji steber spomenika so pritrjene spominske plošče z imeni padlih borcev. Med njimi sta narodna heroja:
Mile Latinović (1919–1942), za narodnega heroja proglašen 24. julija 1953,
Trivo Latinović - Garonja (1914–1943), za narodnega heroja proglašen 24. julija 1953.

Latinović Jove Trivo – Garonja je bil rojen 17. 10. 1914 v Bravskem, v revni kmečki družini. Ko je odrasel, se je zaposlil kot drvar in sodeloval pri delu naprednih sindikatov in v stavkah leta 1937 in 1939.
Od začetka upora proti okupatorju, julija 1941, je bil poznan kot hraber borec. 27. 08. 1941 je sodeloval v partizanskem napadu na motorizirano kolono ustašev, ki so bili na poti v Petrovac kot ojačitev garnizona. Ubil je sovražnega strelca, zaplenjeni mitraljez pa usmeril na sovražne vojake na poti. Ta njegov podvig je pripomogel k zmagi v bitki, v kateri je bilo ubitih več kot sto in zajetih več deset ustašev. V teh prvih borbah se je Trivo največ posluževal bomb in pogostokrat stopal v boj kot prvi.
V prvi borbi proti Italijanom, blizu Ključa, 28.02.1942, je Trivo kot vodnik 1. voda Bravske čete napadel Italijane, jih držal z rokami in jim odvzemal orožje. V borbi za osvoboditev Prijedora, 17.05.1942 je s svojim vodom s čolnom prečkal Savo in organiziral obrambo v vasi Čarakovo, ves dan odbijal napade ustašev, na polju pred njegovim vodom je bilo mrtvih na desetine sovražnih vojakov. Podobna junaštva je Trivo izvajal tudi med osvobajanjem Ključa, Sanice in Vrpolja.
Ko je bila formirana 3. krajiška brigada, je del njenega sestava postala tudi Bravska četa. V napadu na Bihać, novembra 1942, je bil Trivo težko ranjen. Ko je ozdravil rane in prebolel tifus, se je pridružil Ribničkem NOP odredu, saj je bila njegova brigada daleč stran. Nekoliko kasneje je postal komandir čete v 13. krajiški brigadi, kjer je postal tudi član KPJ.
V borbi za osvoboditev Ključa, v sredini septembra 1943, je njegova četa naletela na velik odpor Nemcev. Da bi omogočil napredovanje svoje čete, je Trivo z nekaj bombami v rokah odšel uničit nemške bunkerje. Uspešno je izvedel napad na prvega in se lotil naslednjega. Nekaj metrov pred drugim pa je bil padel pod mitralješkim rafalom.






2 komentarja:

  1. zelo sem hvalezen gospodu Primozu kateri je posnel toti spomenik v Bravsku od kod sam tud i jaz in da se nepozabi na NOB in nase dedeke in oceta .

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala za lep komentar.
      Vabljeni k ogledu ostalih objav.

      Srečno in lep pozdrav.
      Primož

      Izbriši