nedelja, 6. april 2014

LJUBLJANA - Spominsko znamenje padlim v NOB pred viško gimnazijo

Lokacija: Slovenija; Ljubljana
Avtor: Ni podatka.
Opis: Spominsko znamenje, urejeno v 50. letih 20. stoletja, predstavlja vogalni  del ograje okoli Gimnazije Vič, Tržaška cesta 72. Ta del ograje je višji polkrožen, zidan iz podpeškega apnenca in ustvarja štiri stebre, med katerimi so odprtine, zapolnjene s kovano mrežo. Na prekladi je vklesano posvetilo Slava žrtvam za svobodo.
Znamenje je vzidano v jugovzhodni del ograje, ob odcepu Gregorinove ulice s Tržaške ceste.






6 komentarjev:

  1. Lepo in prav, da je to spomenik NOB, kaj pa originalni spomenik na tem mestu? Zakaj ni povedano komu je bil spomenik postavljen in zakaj? Kralju Aleksandru, ki je bil med pokrovitelji gradnje šole na Viču.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala za komentar.
      O starem spomeniku ne vem nič.

      lp Primož

      Izbriši
  2. Ali imate morda kakšne informacije o spomeniku še pred vojno? Slike bi tudi prav prišle.

    Namreč, raziskujemo arhitekturno zgodovino Gimnazije Vič. Vemo, da je bil spomenik dokončan pred letom 1938 in pred začetkom gradnje današnje Gimnazije Vič. Postavljen je bil v spomin kralju Aleksandru I. Jugoslavije, vendar ga je potem nekdo spremenil.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala za komentar.
      O starem spomeniku ne vem nič.

      lp Primož

      Izbriši

  3. Malce pozno, a vendarle:
    To je prvi spomenik pokojnemu kralju Aleksandru v Sloveniji - otvorili so ga 26. maja 1935. Načrte zanj je izdelal Marinčič Ivan, stavbeni tehnik z Glinc. Ing. Glanz ga je mojstrsko vkomponiral v koncept nove šole, kar priča o nekdanji praksi - stavbenik je poskrbel tudi za okolico.
    Če boste pobrkljali po časnikih, ki so izhajali tiste čase (celotne št. so na ogled v Dlib), boste našli članke, ki so nastali ob otvoritvi (na levi tabli je bil vklesan kraj in letnica Aleksandrovega rojstva, na desni pa kraj in letnica smrti. Zgoraj je v terazzo reliefu pisalo ČUVAJTE JUGOSLAVIJO (to naj bi bile njegove zadnje besede).

    LP M

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bolje pozno kot nikoli.
      Hvala za izčrpen komentar.
      Srečno in lp.
      Primož

      Izbriši