ponedeljek, 6. februar 2012

LJUBLJANA - Sveti Urh

Lokacija: Slovenija; Ljubljana; Dobrunje
Avtor: Glej opis.
Opis: Sveti Urh, 341 m, je hribček nad Dobrunjami in je dobil ime po cerkvi sv. Urha, ki stoji na njegovem temenu. Ta podružnična cerkev župnije sv. Lenarta v Sostrem je bila zgrajena v srednjem veku, po obnovi v baročnem slogu pa je bila leta 1728 znova posvečena. Leta 1947 je bila kot spomenik NOB nacionalizirana, leta 1994 pa jo je država vrnila župniji Sostro.
Urh je eden izmed najbolj tragičnih spominskih krajev iz obdobja NOB na Slovenskem. Med 2. svetovno vojno je bila tu najprej postojanka vaških straž, nato pa domobranska postojanka. V kleti mežnarije so mučili pripadnike NOB in aktiviste OF.
Arhitekturna zasnova spominskega parka je delo arhitekta Borisa Kobeta. Spomenik je bil postavljen leta 1955; je delo akademskih kiparjev Zdenka Kalina in Karla Putriha ter simbolizira trpljenje upornega ljudstva med NOB in njegovega vstajenja ob osvoboditvi. Nad veliko grobnico žrtev, oblikovano v krogu s premerom 20 metrov, se dviga kamnit kvader z odbitimi vogali. V vdolbinah so figuralne skupine, ki predstavljajo talce, begunce in ranjene borce. Nad kvadrom iz belega kamna stojijo bronaste figure, ki upodabljajo vse družbene sloje ob sprejemu osvoboditeljev.
V grobnici je pokopanih 123 žrtev nasilja na Urhu in 36 borcev 4. bataljona Cankarjeve brigade, ki so skušali 18. septembra 1943 zavzeti postojanko, a so jih Nemci pobili. V grobnici so pokopani tudi posmrtni ostanki narodnega heroja in pesnika Jožeta Moškriča (1902–1943), ki so ga kot borca NOV ranjenega ujeli belogardisti in ga umorili 13. februarja 1943 na Polici.
V bližini spomenika raste lipa z železnim obročem, na katerega so privezovali žrtve ter jih mučili in streljali.
Od leta 1955 do 1994 je bila v cerkvi sv. Urha muzejska zbirka o grozodejstvih na Urhu, ob denacionalizaciji cerkve pa je bilo vse gradivo preneseno v Mestni muzej v Ljubljani.
MO Ljubljana je leta 2002 obnovila kompleks. Obnovljena je tudi fasada, tako da se sledi bojev ne vidi več.












Spomenik je bil v zimskem času zaščiten pred vremenskimi neprilikami. zato sem ga fotografiral maja 2012.










Oktobra 2023 sem fotografiral novo razstavo v mežnariji.




















V vasi sem opazil še ta spomenik.





7 komentarjev:

  1. Izdani in umorjeni, smrt fašizmu, počivajte v miru.

    OdgovoriIzbriši
  2. Škoda, da niso fentali Tita, Kardelja in ostalih morilcev Slovenije. Pravijo, da tam mučilnice ni bilo. Me zanima, če se lahko dokaže kakšna kri na tistih stenah. Prav gotovo ne. Tudi, če bi bile te zgodbice o domobrancih resnične, je 34 umrlih partizanov mišji prdec v primerjavi s 300000 poklanimi v Sloveniji PO kapitulaciji Nemčije.

    Komunizem in OF sta bili vojna PROTI Sloveniji in na žalost so naslednjiki in njihov bivši sistem še vedno na oblasti. Sramota vsem, ki poznajo zgodovino in zagovarjajo komuniste.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdravljeni.
      Zahvaljujem se za komentar.
      Blog ni namenjen zgodovinskim sodbam.
      Glejte fotografije spomenikov zamolčanih žrtev.

      Lep pozdrav.
      Primož

      Izbriši
    2. v turnu so imeli mitraljesko gnezdo golazen izdajalska

      Izbriši
    3. Jkep Ihanc Takšne Neumnosti ko ti pišeš o NOB pa še nisem slišal in vidim da tudi štet ne znaš če pa je že kdo Klal so bili to Belogardisti Fašisti in Domobranci slednji pa so bili Izdajalci Slovenskega Naroda in če nebi bilo upora proti Okupatorju danes tudi ne bi bilo Slovenije vidim tudi da ti je Zgodovina NOB in OF popolnoma tuja in govoriš in pišeš kar tja v en dan ne vem ali si Napumpan od sedanjega SDSa ali pa res tako Naiven ali pa Neumen...

      Izbriši
    4. Unknown, oprana glava... Veš le tisto, kar so nam vbijali v glave v šoli, rdčih utrdbah, 50 let in več... In eni še rinete z glavo v zid, kljub znanim dejstvom...

      Izbriši
  3. Največkrat forenziki za izzivanje krvnih sledov uporabljajo luminol. To je eden izmed najbolj znanih in razširjenih kemiluminiscenčnih spojin, ki se sveti ob dotiku z oksidacijskim sredstvom. Ko forenziki na kraju zločina luminol poškropijo na površino, kjer se nahajajo morebitni krvni madeži, se te zasvetijo v svetlo modri barvi. Starejši je madež krvi, daljšo in svetlejšo reakcijo bo proizvedel luminol. (Senthilingam, 2014)

    OdgovoriIzbriši