torek, 22. julij 2014

VIŠNJA GORA - Spomenik padlim v NOB

Lokacija: Slovenija; Višnja Gora
Avtor: glej opis.
Opis: Na šesterostranem obelisku iz rdečkastega hotaveljskega marmorja so na sredini štirih vidnih ploskev vklesana imena padlih v NOB iz Višnje Gore in okoliških krajev. Spomenik je bil odkrit leta 1962 in stoji pred mestno hišo, na ploščadi, tlakovani z oblicami.
Pobudo za postavitev spomenika je dal Krajevni odbor ZB NOV Višnja gora, načrt zanj je izdelal arhitekt Vlasto Kopač, napis si je zamislil Edo Turnher, odkrili pa so ga 1. julija 1962.

Kmalu po okupaciji Jugoslavije sta tamkajšnji učitelj Edo Turnher in nekdanji sodnik v Višnji gori Jože Rus začela širiti ideje odpora in ustanovila OF. Osvobodilna fronta se je tudi tod razmahnila zlasti pomladi 1942. Konec maja 1942 je na Polževem zapriseglo zvestobo OF prek 30 fantov.
To delovanje je prekinila italijanska ofenziva, ko so okupatorji požigali slovenske domove, pobijali in odgnali v internacijo večje število domačinov.
Jeseni 1942 so tudi v Višnji gori ustanovili belogardistično postojanko v Omahnovi hiši pri železniški postaji, kjer so imeli svoj sedež tudi karabinjerji. To so bili za aktiviste in pristaše OF najtežji časi, ki pa jim kljub vsemu niso vzeli vere v dokončno zmago.
V pretresljivem spominu je Višnjanom ostal 21. 9. 1943, ko je nemško letalstvo bombardiralo Višnjo goro. Več ljudi je umrlo, porušenih je bilo dosti hiš, med njimi tudi sokolski dom, ki ga niso več obnovili. Tako je Višnja gora ostala brez kulturno prosvetnega in telovadnega doma vse do leta 1978.
Med ofenzivo v prvih dneh novembra 1943 so nemški okupatorji ustrelili 9 Višnjanov – partizanov, ki so se pred ofenzivo zatekli na svoje domove.
Junija 1944 so Rupnikovi domobranci ob podpori Nemcev postavili v Višnji gori dobro utrjeno postojanko, ki je ostala vse do zadnjih dni vojne. Rajonski odbor OF Višnja gora se je moral umakniti na osvobojeno ozemlje, od koder je deloval do osvoboditve. Domobranci so terorizirali prebivalstvo, pristaše OF pa pošiljali v nemška uničevalna taborišča. Še na predvečer konca vojne, ko so že morali bežati pred partizansko vojsko, so neznano kam odpeljali štiri krajane, katerih grobov še do danes niso našli.

povzeto po: Lojze Kikelj (ur.): Pomniki NOB v občini Grosuplje. Grosuplje, 1987.






Ni komentarjev:

Objavite komentar