torek, 15. julij 2014

KRKA – Spomenik z grobnico padlim na Krki (pokopališče na Krki)

Lokacija: Krka
Avtor: Ni podatka.
Opis: Na pokopališču na Krki je urejeno grobišče s spomenikom v obliki šesterokotnika s tem napisom: » V spomin padlim borcem in žrtvam fašističnega terorja na Krki 1941 – 1945.«
Spomenik so odkrili 5. junija 1960.

Narodnoosvobodilno gibanje na Krki in v njeni okolici je že leta 1941 doživelo velik razmah. V poletnih mesecih tega leta so nastali terenski odbori OF v Znojilah, Krški vasi, Vidmu, Gabrovču in Lesah. Že septembra 1941 so ustanovili rajonski odbor OF Krka, ki je povezoval te odbore.

V Krški dolini je bila dobro organizirana narodna zaščita, ki je opravljala stražarsko službo po vaseh in sodelovala z enotami II. ali štajerske grupe odredov, ki so se zadrževale v okolici Krke od aprila do junija 1942.

V zadnjih dneh maja 1942 je Žan Hrovat iz Krške vasi, komandir čete narodne zaščite in najvidnejši organizator OF v teh krajih, odpeljal kompletno četo kmečkih fantov, oboroženih s puškami in puško-mitraljezom, v Zapadnodolenjski odred.

Med protipartizansko ofenzivo v teh krajih so Italijani 27. 8. 1942 po seznamih, ki so jih skrbno pripravili organizatorji bele garde, odpeljali v internacijo na Rab kakih 150 prebivalcev ter s tem močno prizadeli aktivnost OF na terenu.

Po ofenzivi so Italijani na pobudo Alojza Roglja iz Trebeža in krškega župnika Jeraše na Krki ustanovili belogardistično postojanko. Ob sodelovanju belogardistov se je začel nezaslišan okupatorski teror; zapirali in streljali so aktiviste OF. Med žrtvami sta bila tudi začetnika osvobodilnega gibanja na Krki Franc Poljanec iz Gabrovčca in Janez Grm – Ovničkov iz Krške vasi.

Ker je bila Krka odtlej večinoma zasedena in je imela italijansko in belogardistično posadko, kasneje pa občasno nemško domobransko postojanko, so jo napadale mnoge enote partizanske vojske.

Tako je Krka s svojo okolico med NOB veliko pretrpela. Okupatorji so požgali številne domačije, mnogo prebivalcev so odpeljali v zapore in v internacijo. Iz Krke in okolice je med NOB padlo 52 borcev in aktivistov OF ter umrlo 30 žrtev fašističnega nasilja.

povzeto po: Lojze Kikelj (ur.): Pomniki NOB v občini Grosuplje. Grosuplje, 1987.
 

 
 

Ni komentarjev:

Objavite komentar