ponedeljek, 14. julij 2014

KRKA - Doprsni kip narodnega heroja Ivana Žana Hrovata

Lokacija: Krka
Avtor: Ni podatka.
Opis: Bronast doprsni kip Ivana Žana Hrovata (1921-1970), narodnega heroja in soorganizatorja narodnoosvobodilnega gibanja na Krki je nameščen na nizek dvodelni podstavek iz naravnega kamna s kovinskim napisom; odkrit je bil leta 1975.

Kip je pritrjen ob steno, desno od glavnega vhoda stavbe Krka 1a, nekdanja tovarna modne konfekcije Kroj, sedaj Podružnična osnovna šola Krka s telovadnico).

Žan, sin slovenskih izseljencev v ZDA, se je rodil 7. januarja 1915 v Clevelandu.
Ko je oče prihranil nekaj denarja, se je leta 1921 vrnil v domovino in se z družino naselil v Krški vasi na mali kmetiji.
Žan je obiskoval osnovno šolo na Krki in tam zaključil pet razredov. Kmalu se je zaposlil kot gozdni delavec in tesar. Kasneje je postal gozdni manipulant na Krki. Tu je prišel v stik z naprednimi delavci in spoznal boj delavskega in narodnega gibanja.
Bil je med prvimi organizatorji narodnoosvobodilnega gibanja na Krki.

Maja 1942 je kot komandir odpeljal z območja Krke četo kmečkih fantov, povsem oboroženo s puškami in puškomitraljezom, v Zapadnodolenjski odred. Kmalu je prešel v sestav Tomšičeve brigade.

Zaradi hrabrosti in izkušenj v partizanskem bojevanju so Žana po italijanski ofenzivi 1942 poklicali v Glavni štab Slovenije, kjer so mu zaupali poveljstvo zaščitne čete. S svojo skupino je bil v Drvarju prav ob napadu na Vrhovni štab, pa je z ostalimi branil umik Vrhovnega štaba in maršala Tita.

Po vojni je nekaj časa deloval v službi državne varnosti. Končal je gozdarsko šolo v Mariboru in bil nato imenovan za direktorja gojitvenih lovišč Slovenije.

Za narodnega heroja so ga proglasili 27. 11. 1953.
 
povzeto po: Lojze Kikelj (ur.): Pomniki NOB v občini Grosuplje. Grosuplje, 1987.
 




 

Na šoli sta še spominski plošči z imeni padlih borcev in žrtvam fašističnega terorja. Posvetilo pravi, da je bila kar šola zgrajena, kot spomenik padlim.
 


Ni komentarjev:

Objavite komentar