torek, 8. julij 2014

KAL - Spominsko znamenje ustanovitvi 1. Tomšičevega bataljona

Lokacija: Kal
Avtor: glej opis.
Opis: Na kvadrastem podstavku iz lomljencev postavljen manjši kvader iz granitnih kock, pokrit z betonsko ravno strešico. Na eno od stranic je pritrjena tonalitna plošča z napisom in znakom Tomšičeve brigade v bronu. Postavljen 1952, obnovljen 1981.
Spominsko obeležje, ki stoji na manjši pravokotni ploščadi na Bobnovi senožeti nad Kalom, južno od gozdne poti v Tisovec, nosi napis:

»Sledeč oporoki
padlega heroja Toneta Tomšiča
je glavno poveljstvo
partizanskih odredov Slovenije
formiralo na tem mestu
dne 14. julija 1942
prvi proletarski bataljon
Tone Tomšič.«

Ta podatek pa je zmoten. Prvi proletarski bataljon Toneta Tomšiča je bil ustanovljen 12. junija 1942 v Zapotoku. Pač pa se je bataljon 14. julija 1942 spet mudil v Ambrusu po ostrih spopadih z italijanskimi enotami v prejšnjih dneh.

V drugi polovici junija in v prvih dneh julija 1942 je bil 1. proletarski bataljon Toneta Tomšiča na Polževem. Sedmega julija 1942 so Italijani začeli iz svojih postojank Grosuplje, Stična, Ivančna gorica in Višnja gora širši napad proti osvobojenemu ozemlju na tem območju. Ker jih je veliko močnejši sovražnik obkolil, so se Tomšičevci morali umakniti. Po preboju so se 9. julija 1942 ponovno zbrali na dogovorjenem mestu pri Ambrusu. Ob tej priložnosti je bataljon obiskal komandant Glavnega poveljstva slovenskih partizanskih čet Peter Strugar – Franc Leskovšek – Luka. Bataljon je dobil ukaz, da okrepi enote Zapadnodolenjskega odreda pri obrambi osvobojenega ozemlja Suhe krajine, zavarovati pa je moral tudi dotok novincev iz Ljubljane, ki so prihajali v Ambrus.

Projekt za obeležje je izdelal arhitekt Peter Terpin, napis so si zamislili na Krajevnem odboru ZB NOV Zagradec s sodelovanjem narodnega heroja Staneta Semiča – Dakija, odkrili so ga julija 1952, obnovili pa oktobra 1981.

povzeto po: Lojze Kikelj (ur.): Pomniki NOB v občini Grosuplje. Grosuplje, 1987.





Ni komentarjev:

Objavite komentar