sobota, 12. julij 2014

FUŽINA - Spominska plošča ustanovitvi prvega bataljona VOS OF

Lokacija: Slovenija; Fužina, Zagradec
Avtor: Ni podatka.
Opis: Pravokotna litoželezna plošča (odkrita 1982) z odebeljenim robom in reliefnim napisom je posvečena prvemu bataljonu VOS-OF za Dolenjsko, ki je bil ustanovljen 25.9.1943 v Fužini.
Spominska plošča je pritrjena na južni steni Kmetijske zadruge Stična v Zagradcu, na naslovu Fužina 11, ob vhodu.

Bataljon je imel ob ustanovitvi 112 prekaljenih borcev, deloval naj bi na območju Dolenjske in Bele krajine. Komandant bataljona je postal Albin Grajzer, politični komisar Franci Mekinda, njegov namestnik pa Julij Sočan.

Osnovne naloge bataljona so bile: boj proti peti koloni, beli in plavi gardi, odkrivanje skrivačev in dezerterjev in zavarovanje ljudske oblasti.

Bataljon je varoval zasedanje zbora odposlancev slovenskega naroda v Kočevju 1943, sodni proces proti belo- in plavogardistom od 9. do 11. 10. v Kočevju, Kočevski Rog, kjer je bil sedež vrhovnega političnega vodstva NOB Slovenije, spremljal je slovensko delegacijo na II. zasedanje AVNOJ-a v Jajcu in zavaroval zasedanje SNOS v Črnomlju od 19. do 20. februarja 1944.

povzeto po: Lojze Kikelj (ur.): Pomniki NOB v občini Grosuplje. Grosuplje, 1987.


1 komentar:

  1. Moj stari ata, Franc Plut st., je bil VOS-ovec. Ponosen sem na to neizbrisno dejstvo hrabrega deda, takrat mladega moža! Od tukaj imam svoje gene in uk, da sovražim takratno peto kolono, narodne izdajalce - zavedene zarukance ali prepričance - in zato tako sovražim današnje zagovornike, ki jih hočejo rehabilitirati. Borili so se za okupatorje, ki so imeli samo v letu 1941 cilj iz svojih domačij in s tem iz domovine izgnati 250.000 Slovencev (samo Nemci!), v naslednjih treh letih pa še ostale, ki se ne bi kvalitetno ponemčili. V Posavju in na Štajerskem, ter v manjšem delu Gorenjske jim je ta plan že uspel v številki 70.000. 70.000!!! Eni od njih so bili stari starši z Breg pri Krškem od mojega dekleta. Nekateri so bili izgnani v Nemčijo, drugi Avstrijo, tretji pa na Hrvaško ali v Srbijo. To so dejanski podatki o dejanskem dogajanju! Izgnali so zavedne Slovence, inteligenco, učitelje, duhovnike, trdne slovenske kmete in delavce... Imeli so cilj izbrisati slovenski narod! To niso pravljice, ker so s planom že pričeli in ga delno uresničili. Enake cilje so imeli Italijani, le rok so si zadali daljši - dejavnosti bi pa le nadaljevali po Primorskem vzoru med obema vojnama, ko so fašisti terorizirali in nasilno poitalijančevali zavedne Slovence, od katerih jih je mnogo prebegnilo čez Rapalsko mejo v Kraljevino Jugoslavijo. Peta kolona pa je vsem okupatorjem (Nemcem, Italijanom, Madžarom in Hrvatom (!!) oz. Ustašem v NDH) pridno in zavzeto ter predvsem učinkovito pomagala, saj so s prstom kazali na zavedne Slovence in pisali sezname - za denar in lastno strahopetno varnost! Danes pa neo-belogardistični spomeniki vztrajno zatrjujejo, da so se ti ljudje borili za SLOVENIJO! Da je bila to SLOVENSKA NARODNA VOJSKA!!!!! Borili so se za lastni propad (kreteni!!!) in v tem uničili tisoče čudovitih Slovenk in Slovencev - ne samo vojakov, partizanov, katere so izdajali in tudi likvidirali za okupatorja, pač pa tudi nedolžnih starcev in otrok, tudi mnogih dojenčkov, ki so pomrli v taboriščih... A to naša današnja mladina ve?! NE!! Samo zaradi delovanja partizanov pod komunističnim vodstvom so se izseljevanja ustavila že v letu 1941! Samo zaradi danes grdo blatenih in osovraženih partizank in partizanov se je ohranil slovenski narod do končne zmage in povojnega RAZCVETA! Dobro, pustimo zgodovino preteklosti, a naj bo preklet tisti, ki o njej svinjsko laže DANES! Že Prešeren je v svoji predhodni, v Zdravljico nevključeni kitici zapisal:

    Ljubezni sladke spone
    naj vežejo vas na naš rod,
    v njim sklépajte zakone,
    de nikdar več naprej od tod
    hčer sinov
    zarod nov
    ne bo pajdaš sovražnikov!
    Bog naj vse,
    kar nas je,
    živi tovarše združene!

    Torej je temno plat slovenskega naroda poznal že naš največji pesnik…

    OdgovoriIzbriši