ponedeljek, 7. julij 2014

LJUBLJANA – Zadnji pričevalci, spomini internirancev italijanskih fašističnih taborišč (fotografsko – dokumentarna razstava)

Lokacija: Slovenija; Ljubljana, avla Državnega zbora
Avtorji: novinarka Saša Petejan, fotografinja Manca Juvan in zgodovinarka dr. Urška Strle, skupaj s partnerskimi ustanovami, Muzejem novejše zgodovine Slovenije, Znanstvenoraziskovalnim centrom Slovenske akademije znanosti in umetnosti in Zavodom APIS.
Opis: Razstava je poskus zgodovinske in družbene umestitve internacije civilnega prebivalstva v fašistična koncentracijska taborišča med letoma 1942 in 1943; mednarodni dan holokavsta pa priložnost, da internacijo približno 50.000 Slovenk in Slovencev umestimo med tragedije druge svetovne vojne. Poznavanje fašističnih taborišč je, žal na mednarodni ravni zelo slabo. Zgodovinski dogodki ob koncu druge svetovne vojne in po njej so namreč oblikovali popačeno podobo fašizma, storilci pa so večinoma ostali nekaznovani. Obuditev zgodovinskega spomina na internacijo civilistov v fašističnih taboriščih je zatorej nujno potrebna, saj so Slovenci v njih množično umirali. Točno število umrlih ni znano, zgodovinarji pa ocenjujejo, da je umrlo 4000 otrok, žensk in moških vseh starosti.

Razstava - na fotografijah so predstavljeni še redki živeči interniranci, ki so jih v internacijo poslali iz tedanje Ljubljanske pokrajine – je bila javnosti prvič predstavljena septembra 2013 v prostorih Muzeja novejše zgodovine Slovenije. Razstava je osredotočena na spomine civilnega prebivalstva in ni namenjena pojasnjevanju zla ali merjenju statistik, pač pa ovrednotenju spomina, ki je bil izpostavljen pozabi in dolgo tabuiziran. Predstavlja poklon žrtvam fašističnih taborišč ter omogoča vpogled v življenjske zgodbe posameznikov, ki pa so hkrati tudi zgodbe vsega človeštva.


Avlo državnega zbora krasi stenska poslikava, katero je je v letih 1958 in 1959 naslikal Slavko Pengov. Kar 67,4 m dolga in 1,4 m visoka poslikava v časovnem traku prikazuje zgodovino slovenskega naroda od preseljevanja ljudstev do obdobja po koncu druge svetovne vojne.

Prva stena: od antike do srednjega veka
Druga stena: od srednjega veka do 19. stoletja
Tretja stena: od konca 19. stoletja do začetka 20. stoletja
Četrta stena: od obdobja med obema vojnama do povojne obnove.








Mozaika na podestu med drugim in tretjim nadstropjem
Na podestu med drugim in tretjim nadstropjem na obeh stopniščih najdemo mozaika s figuralnimi motivi, ki sta nastala že leta 1958. Na desnem stopnišču je mozaik Dražgoška bitka Ivana Seljaka – Čopiča, na levem pa mozaik Ljubljana 1941–1945 Marija Preglja (za ta mozaik se uporablja tudi ime Ljubljana v borbi).

Oba mozaika, ki sta od tal dvignjena 70 cm in sta velika 305 x 480 cm, sta narejena na enak način – izdelal jih je mojster iz delavnice bratov Tambosso. Uporabljene kocke so različnih velikosti od 0.5 do 1,2 cm2. Uporabljeno je domače temnejše naravno kamenje, vmes pa je zelo malo steklastih mas.




 

Ni komentarjev:

Objavite komentar