petek, 11. julij 2014

VELIKI KORINJ - Spomenik padlim v NOB

Lokacija: Veliki Korinj
Avtor: Segio (Valconi) Vancovich in kamnosek Peter Jovandarič, 1984.
Opis: Spomenik, odkrit 1984, stoji na obzidani ploščadi poleg lipe sredi vasi in ga sestavljata 2,5 m visoki, trikotni kamniti steli s posvetilom, kamnita plošča z imeni padlih borcev Levstikove brigade in plošča s pojasnilom.

Spomenik spominja na padle partizane 4. bataljona Roma 8. brigade Frana Levstika, ki so ga sestavljali skoraj izključno borci italijanske narodnosti.
Bataljon je bil ustanovljen 1. avgusta 1944 kot IV. bataljon udarne brigade Trieste in je bil enota za usposabljanje novih borcev, prostovoljcev. Brigada je pripadala italijanskemu odporniškemu gibanju, toda dokler je delovala na ozemlju Slovenije, je bila pod poveljstvom IX. korpusa NOV in POJ v sestavi XXXI. divizije.
V začetku avgusta 1944, kmalu po ustanovitvi, je bil bataljon dodeljen Gradnikovi brigadi, ki je bila z ranjenci ravno na poti s Primorskega na Notranjsko. Po izročitvi ranjencev v Starem trgu pri Ložu se je Gradnikova brigada vrnila, bataljon pa je ostal na osvobojenem ozemlju. Sem so prispeli še drugi borci italijanske narodnosti. Dopolnjen z novimi prostovoljci, je bil bataljon priključen 8. brigadi Frana Levstika.
Med 17. in 21. oktobrom, ko je imel bataljon položaje na Velikem Korinju, so ga Nemci in domobranci nepričakovano napadli. V neenakem boju je prvega dne padlo 28 borcev, v bojih naslednje dni v okolici Ambrusa pa še 5 partizanov.
Vse padle partizane so prepeljali v Ambrus in jih pokopali v skupni grob na pokopališču.
Kasneje so bataljon iz sestave Levstikove brigade premestili v Belo krajino, kjer je postal jedro italijanske brigade Fontanot, ustanovljene z odredbo glavnega štaba NOV in PO Slovenije 17. 12. 1944 na Suhorju.

Spomenik stoji na kraju, kjer je večina partizanov tega bataljona žrtvovala svoja življenja, in predstavlja simbol skupnega boja italijanskih in jugoslovanskih partizanov proti fašizmu.
Pobudo za postavitev spomenika sta dala Občinski odbor ZZB NOV Grosuplje in pokrajinski odbor Vsesplošnega združenja partizanov Italije za Goriško s sodelovanjem Skupnosti borcev 18. divizije, 8. brigade Frana Levstika in Skupnosti borcev italijanskih enot NOV Slovenije iz Izole.
Avtor napisa je Pokrajinski odbor Vsesplošnega združenja partizanov Italije za Goriško, v slovenščino pa ga je prevedel Ciril Zlobec.

»Ko tu mimoidoč
imena na tem mestu boš prebiral,
spomni se poslednje žrtve
teh garibaldincev,
italijanskih in slovenskih partizanov,
padlih v boju
za svobodo narodov.«
Veliki Korinj – Ambrus, okt. 1944

povzeto po: Lojze Kikelj (ur.): Pomniki NOB v občini Grosuplje. Grosuplje, 1987.







Ni komentarjev:

Objavite komentar