nedelja, 20. julij 2014

MULJAVA – Spomenik padlim partizanom

Lokacija: Slovenija; Muljava
Avtor: Ni podatka.
Opis: Pod Slemeni pri Muljavi, ob cesti Ivančna gorica – Muljava, stoji spominsko obeležje štirim padlim borcem: Alojzu Bučarju, Milanu Kavšku, Ivanu Aliču in neznanemu tovarišu. Ti štirje obveščevalci pri rajonskem odboru OF Stična oz. pri komandi mesta Stična so se 28. 12. 1 944 odpravili iz Suhe krajine v domače kraje, da bi obnovili prekinjeno zvezo, prenesli propagandni material in ugotovili stanje na terenu.

Noč na 29. december pa je skrivala v svoji tišini izdajstvo in smrt. Štirje partizani so se približali na nekaj korakov domobranski zasedi. Rezki rafali so razparali noč in trije tovariši so obležali v krvi. Milan Kavšek je nekoliko zaostal za njimi; ko je zaslišal strele, se je skušal z begom rešiti v gozd, vendar so ga domobranci dohiteli in z rafalom pobili tudi njega.

Med belogardističnimi napadalci je bilo več domačinov, ki so naslednji dan ponosno razkazovali obleke in opremo padlih. Dovolili so si še to podlost, da so se ustavili pri Kavškovih in materi ubitega Milana voščili novo leto, češ da so ga pospravili in da bodo imeli odslej mir pred njim.

Alojz Bučar, rojen 14. 8. 1915 v kmečki družini v Stični, je bil od 1942. leta član terenskega odbora OF Stična, po kapitulaciji Italije pa je postal član krožnega odbora OF Stična z dolžnostjo obveščevalca.

Milan Kavšek, rojen 1. 10. 1926 v Velikem Črnelem, je po končani osnovni šoli ostal doma na očetovi kmetiji. V NOV je vstopil po kapitulaciji Italije 1943. leta. Ko je padel, je na komandi mesta Stična opravljal dolžnost obveščevalca.

Ivan Alič je bil vrtnar v semenarni Sever na Selih pri Radohovi vasi. V NOV je vstopil po kapitulaciji Italije 1943. leta. Ko je padel, je bil obveščevalec pri okrožju Stična.

Neznani storilci so 7. 10. 1984 spominsko obeležje razstrelili, 31. 10. istega leta pa so enakega na novo odkrili.

povzeto po: Lojze Kikelj (ur.): Pomniki NOB v občini Grosuplje. Grosuplje, 1987.





 

Ni komentarjev:

Objavite komentar