ponedeljek, 28. maj 2012

HRASTNIK - Spomenik borcem in žrtvam NOB

Lokacija: Slovenija; Hrastnik
Avtor: Glej opis.
Opis: Tlakovana ploščad s tristrano prirezanim granitnim obeliskom s tremi figuralnimi reliefi in kamnitim kvadrom (sarkofag) z imeni borcev in žrtev. Avtor reliefa S. Batič, zasnove V. Kopač, ureditve okolice J. Krulc, 1964. Prvotna ureditev 1952 (Trpin).
Spomenik stoji na urejeni ploščadi osrednjega trga (Trg revolucije) ob glavni cesti, pri domu TVD Partizan (prej Sokolski dom).






V bližini spomenika je še doprsni kip narodne herojinje Lidije Šentjurc.
Lidija Šentjurc je bila rojena 18. marca 1911 v Hrastniku. Končala je učiteljišče in leta 1938 diplomirala na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Zaradi delovanja v študentskem gibanju je bila obsojena na dve leti zapora v kaznilnici Požarevac. Takoj po okupaciji je bila izseljena v Srbijo, od koder se je že avgusta skrivaj vrnila v Slovenijo in postala članica najožjega vodstva narodnoosvobodilnega boja.
V okviru nekdanje Jugoslavije je opravljala vrsto pomembnih političnih funkcij. Med drugim je bila ministrica za prosveto in komunalne zadeve, podpredsednica Zveze ljudske skupščine ter članica predsedstva Centralnega komiteja Komunistične partije Jugoslavije.




1 komentar:

  1. Thanks for the good writeup. It if truth be told was
    a entertainment account it. Look advanced to far added agreeable from you!

    However, how can we be in contact?

    Review my webpage; click here

    OdgovoriIzbriši