sreda, 16. maj 2012

GRAČNICA - Spominsko obeležje živi zid

Lokacija: Slovenija; Laško; Gračnica
Avtor: Glej opis.
Opis: Najprej je vrsto let na mestu, kjer je padel in je pokopan komandant 1. bataljona Šercerjeve brigade in narodni heroj Ilija Badovinac, stal samo njegov spomenik. Leta 1983 pa je Rudi Stopar iz Sevnice, pesnik, pisatelj in ljubiteljski kipar, postavil še spominsko znamenje za otroke, udeležence živega zidu. Svojevrsten spomenik v obliki skupine telohovih cvetov simbolizira pričetek pomladi. Njihovi pestiči so v obliki zvezde. En cvet leži na tleh in simbolizira umrlega otroka, dva zlomljena cvetova pa ranjene otroke. Obeležje je izdelano iz oplemenitega jekla in kamna, zaokroža ga pladenj za sveče v obliki zvezde in Kajuhov verz iz njegove pesmi Štirinajsti diviziji v njegovem rokopisu: »Plovi pesem borb in zmage preko gmajn, gora.« Na nasprotni strani ceste pa je v breg do platoja zgrajenih troje stopnišč, ki nosijo imena treh brigad: Tomšičeve, Bračičeve in Šercerjeve. Te stopnice služijo tudi kot tribuna ob spominskih prireditvah.

V živem zidu je bilo udeleženih med 20 in 25 otrok, ki so jih nemški okupatorji uporabili za svoj ščit pred partizani 12. februarja 1944. Bil je zadnji dan prvega polletja, otroci so se vračali s filmske predstave, Nemci pa so se pomikali po dolini Gračnice, da bi presekali pot 14. diviziji. V napadu je bil ubit en otrok (13-letni Ivan Lapornik), štirje so bili ranjeni (Peter Deželak, Ivan Hliš, Ivan Požin in Anton Belej), ostali so bili nepoškodovani. V živem zidu so bili še: Cvetko Tišlar, Anton Belej, Silvo Kajtna, Alojz Biderman, Alojz Zamuda, Marica Klenovšek, Ana Stariha, Janez Kolar, Jože Lončar … (* podatki niso popolni).
Obeležje živega zidu je eno od postajališč na vsakoletnem spominskem pohodu po poteh 14. divizije od Sedlarjevega do Gračnice. Letos je bil že 37. Organizira ga Društvo za ohranjanje spomina na pohod XIV. divizije.










1 komentar:

  1. No, tukaj pa je malo več monumentalne zgodbe! Zelo lep in izviren.

    OdgovoriIzbriši