sobota, 6. december 2014

NEDELICA – Grob narodnega heroja Štefana Kovača-Marka

Lokacija: Nedelica (Turnišče)
Avtor: Ni podatka.
Opis: Na pokopališču v Nedelici stoji nagrobni spomenik Štefanu Kovaču, ki je bil odkrit leta 1953, ko so bili njegovi posmrtni ostanki preneseni iz Gančan na pokopališče v Nedelico.

Pot do dostojnega pogreba in do nagrobnika za pokojnega Štefana Kovača je prešla pretresljive dogodke. Od trenutka, ko je bil Štefan Kovač 18. oktobra 1941 v Gančanih padel pod streli madžarskih orožnikov, je bila pot do mirnega počitka zanimiva. Po poročanju Vestnika naj bi Madžari truplo prekrili s koruzo in ga šele tretji dan dovolili pokopati. Z vozom so ga prepeljali v mrtvašnico v Gančane. Od pokojnika sta se poslovili krušna mati in sestra, ki so ju takrat ljudje sramotili in poniževali. Pokop je seveda potekal brez vsakršnih časti. Po smrti Štefana Kovača je njegova družina v Nedelici morala prestati mnogo gorja.

Šele po koncu druge svetovne vojne so posmrtne ostanke Štefana Kovača prepeljali iz Gančan na pokopališče v Nedelico. Prekop je bil fotografsko zabeležen, poleg civilnega dela pa je bilo tudi cerkveno bogoslužje. Tega je vodil Kovačev prijatelj župnik Lampret.

Nagrobni spomenik na pokopališču v Nedelici je dobil šele leta 1953. Ob dnevu vstaje, 22. julija, ko je bilo predvideno odkritje kipa Štefana Kovača v Murski Soboti in do katerega je prišlo šele pozneje, so se nanj spomnili v Nedelici. V sklopu praznika dneva vstaje so mu na pokopališču v Nedelici odkrili nagrobni spomenik.

Spomin na prvega narodnega heroja iz Prekmurja je bil prežet z besedami o njegovem borbenem duhu, ki je ostal med ljudstvom in bo živel še naprej. Nagrobnik, ki stoji še danes, je kamnit in estetsko oblikovan. Vsebuje napis: Narodni heroj Štefan Kovač 18. 8. 1910 – 18. 10. 1941. Nato sledi še verz slovenskega pesnika in narodnega heroja Karla Destovnika Kajuha iz pesmi Materi padlega partizana: »Za kar sem umrl, bi hotel še enkrat umreti«. S temi besedami je oblast utrdila svoje ideale, ideje in ideologijo v ljudeh. Za te ideje in svobodo je vredno umreti. S tem je heroja še dodatno glorificirala in ga postavila za vzor drugim.

Leta 2001 se je krajevna skupnost Nedelica odločila, da v planu dela v občini uredi tudi dele pokopališča. Za to delo so se odločili premestiti nagrobni spomenik narodnega heroja Štefana Kovača približno za en meter stran, da bi lažje tlakovali pot do križa. Svojci umrlega so dali soglasje za premestitev. Izrazili so željo, da spomenik na nagrobniku tudi obnovijo, in da bi pri tem sodelovala tudi Zveza borcev.

Grobovi herojev in junakov imajo velik simbolni pomen. Po mnenju Ivana Čolovića je simbolika grobov herojev dvojna. Primerja jih z rastlino, ki s svojimi koreninami stremi navzdol, proti zemlji, medtem ko se s svojim steblom prebija proti višini in svetlobi. Tako tudi grobovi junaških prednikov istočasno simbolizirajo korenine, s katerimi je narod vezan na tla prednikov. Gre za vez, ki se sicer čez čas spreminja in je lahko manipulirana, vendar nas v določenem času povezuje, saj tvori skupno zgodovino in emocionalno povezanost.

povzeto po: Časar, S..: Spomin na prvega narodnega heroja Prekmurja (diplomsko delo). Ljubljana, 2014.




 

Ni komentarjev:

Objavite komentar