ponedeljek, 1. december 2014

MURSKA SOBOTA - Spomenik padlim učiteljem v grajskem parku

Lokacija: Murska Sobota
Avtor: arhitekt Franc Novak
Opis: V grajskem parku so leta 1959 postavili spomenik zavednim učiteljem, ki so postali žrtve fašističnega nasilja v letih 1941 – 1945. 
Spomenik stoji na zelenici v vzhodnem delu grajskega parka. V bližini je tudi spomenik NOB.

Silvira Tomasini (2. december 1913, Trst, Furlanija - Julijska krajina, Italija - 13. avgust 1942, Kosovska Mitrovica, Kosovo) 
Tomasini Silvira (s partizanskim imenom Slovenka), politična delavka in narodna herojinja, je bila rojena v Trstu stražniku Virgilu in Ivanki rojeni Bradičič. Po 1. svetovni vojni se je družina preselila v Maribor, kjer je Tomasinijeva med leti 1920 – 1925 obiskovala osnovno in meščansko šolo ter gimnazijo – realko in leta 1933 maturirala. Kljub težkim socialnim razmeram je vpisala germanistiko na filozofski fakulteti v Ljubljani, kjer je diplomirala leta 1938. 2 leti je živela brezposelna v Mariboru in se skupaj s pisateljem T. Čufarjem preživljala s priložnostnimi zaslužki do oktobra 1940, ko je dobila zaposlitev na gimnaziji v Kosovski Mitrovici.
Na univerzi v Ljubljani se je Tomasinijeva takoj vključila v delo levičarskih akademskih društev Dom visokošolk, Triglav, Slovenski klub ter postala članica ZKJ. Leta 1936 je bila med organizatorji mladinskega mirovnega gibanja v Mariboru; v Kosovski Mitrovici pa je delovala med tamkajšnjimi ljudmi, zlasti na socialnem in kulturnem področju.
Po zasedbi je bila med organizatorji narodno osvobodilnega dela do 19. maja 1942; tedaj so jo Nemci z drugimi ilegalci aretirali, zasliševali in mučili ter jo 13. avgusta nameravali s transportom odpeljati v Beograd. Ko je Tomasinijeva na železniški postaji pozdravljala navzoče in rudarje iz Trepče z dvignjeno pestjo ter vzklikala narodno osvobodilna gesla, so jo poslali nazaj v zapore in ponoči ustrelili.
27. nov. 1953 je bila odlikovana z redom narodnega heroja Jugoslavije. Tomasinijevi so odkrili spomenika v Kosovski Mitrovici (po njej je poimenovana tudi tamkajšnja gimnazija) in pri Vidmu ob Ščavnici (delo Draga Koširja).


vir: http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi703784/






Ni komentarjev:

Objavite komentar