četrtek, 4. december 2014

BELTINCI – Spomenik narodnemu heroju Štefanu Kovaču-Marku

Lokacija: Beltinci
Avtor: Ni podatka.
Opis: Granitni spomenik (odkrit 1951), postavljen na mestu, kjer so madžarski fašisti 1941 ustrelili narodnega heroja Štefana Kovača, organizatorja in idejnega vodjo NOB v Prekmurju, stoji severno od Beltincev in južno od Gančanov, ob cesti Gančani – Dobrovnik.

Štefan Kovač – Marko je bil rojen 28. avgusta 1910 v Nedelici očetu Francu Kovaču, kmetu in mlinarju ter materi Veroniki Kovač, rojeni Čeh, ki je umrla kmalu po njegovem rojstvu. Zanj je skrbela krušna mati Veronika Kovač, rojena Duh. 
Gimnazijo je obiskoval v Murski Soboti, pravno fakulteto pa končal v Ljubljani. Po služenju vojaškega roka (rezervni podporočnik) je do začetka vojne služboval kot odvetniški pripravnik v Mariboru pri dr. Kukovcu in v Murski Soboti pri dr. Valyju. Štefan Kovač je bil že kot mladenič močna osebnost, odločen, veder, dober govorec in priljubljen med ljudmi. Kot mlad izobraženec se je z ostalimi napredno usmerjenimi Prekmurci navduševal nad idejami o izboljšanju socialnih in gospodarskih razmer in željami po večji povezanosti Prekmurja z matično Slovenijo. Poklicno delo odvetniškega pripravnika mu je omogočalo veliko stikov z ljudmi in vpogled v družbena in politična dogajanja. Bil je pravi ljudski tribun za razširjanje naprednih idej, član Sokola in dejaven v Društvu kmečkih fantov in deklet. Leta 1939 je postal sekretar KP za Prekmurje. Zaradi razširjanja levičarstva in kritike oblasti so ga nadzorovali in preganjali. Skupaj z drugimi prekmurskimi aktivisti in izobraženci je bil v letu 1940 obsojen na zapor v Bileči. Po madžarski zasedbi Prekmurja je kot ilegalec začel organizirati upor proti fašistični okupaciji.
Leta 1939 se je poročil z Mimo Zupančič, učiteljico v Radmožancih. Leta 1941 se jima je rodil sin Štefan.
18. oktobra 1941 je padel pri Gančanih pod streli madžarskih orožnikov. Po njegovi smrti je organiziran upor proti Madžarom zastal vse do konca leta 1943.
Leta 1951 je bil imenovan za nosilca reda Narodnega heroja FLRJ. Bil je prvi narodni heroj Prekmurja.

V njegovo čast stojita kipa v Murski Soboti in Turnišču. Po njem je poimenovanih tudi več prekmurskih društev (pevski zbor, avtomotozveza, športno društvo, glasbena skupina) in ena od glavnih cest v središču Murske Sobote (Ulica Štefana Kovača). Nekaj časa se je po njem imenovala šola v Turnišču. Njegova rojstna hiša v Nedelici je obnovljena in spremenjena v etnografski muzej.






Ni komentarjev:

Objavite komentar