četrtek, 16. oktober 2014

VRHNIKA - Spomenik partizanskemu napadu na Štampetov most

Lokacija: Slovenija; Vrhnika
Avtor: kipar B. Štokelj.
Opis: Betonski spomenik, stoječ vrh nasute gomile, so postavili leta 1983. Poleg spomenika stoji kamnit kvader z napisom iz kovinskih črk, ki pove, da so most v letih 1943-1944 porušile 14., 15. in 18. divizija VII. korpusa.

Spomenik stoji južno od sedanjega Štampetovega mostu, na levi strani avtoceste, gledano proti Primorski.

Štampetov viadukt (ali Štampetov most) med Verdom in Spodnjim Logatcem na relaciji Ljubljana – Postojna je imel pomembno transportno vlogo v času II. svetovne vojne, zato so Nemci v njegovi okolici zgradili bunkerje in most močno nadzorovali in ščitili. Kljub temu so enote NOVJ v treh napadih (14. oktobra 1943, 12. junija 1944 in 26. septembra 1944) zmanjšale nemško premoč nad mostom in most porušile.

Prvi napad na viadukt, 14. 10. 1943, je izvedla 14. slovenska divizija Tone Tomšič, s pomočjo ostalih brigad divizije in divizijskega artiljerijskega diviziona. 2. brigada Ljubo Šercer je varovala območje iz smeri Vrhnika, 3. brigada Ivana Gradnika iz smeri Rakeka, 13. brigada iz smeri Borovnica. Napad se je pričel ob 6.25, po štirih urah borbe so bili že uničeni položaji nemških topov, obrambni bunkerji in mitraljezna gnezda. Še v času trajanja borbe so se mostu približali minerji in razporedili eksploziv, nakar so viadukt v dolžini 30m porušili in zaradi tega prekinili promet po njem do 28. oktobra.

Drugi napad je izvedla 15. slovenska divizija 12. junija 1944. V tem napadu je sodelovala ekipa zavezniških minerjev pod vodstvom Petra Moora. Akcijo so izvedli na zahtevo zavezniškega komandanta generala Alexandra, načrtovana in sinhronizirana je bila z zavezniškimi načrti v Italiji. Po polurnem artilerijskem ognjenem napadu 1. slovenske artilerijske brigade je 5. brigada Ivan Cankar napadla in porušila bunkerje okoli mostu in uničila nemške posadke v njih, s pomočjo minerjev pa zrušila tudi enega od podpornih stebrov in dva mostna loka. Istočasno sta 15. brigada in 4. brigada Matija Gubec izvršili demonstrativni napad na nemška oporišča v Logatcu – Verdu in na približno 100 metrih porušili progo med omenjenimi oporišči in Štampetovim mostom. Nemci so za obnovo Štampetovega mostu in izgradnjo novih bunkerjev potrebovali 22 dni.

Tretji napad na Štampetov viadukt sta 26. septembra 1944 izvedli 10. (Ljubljanska) brigada in Jurišni bataljon 18. divizije. Tekom dveurne borbe, trajajoče od 17 do 19. ure, je 10. brigada zavzela in uničila bunkerje, iz katerih je uspelo pobegniti večjemu delu nemške in domobranske posadke. Minerji so v tretjem napadu porušili enega od podpornih stebrov ter dva mostna loka in prekinili uporabo mostu za 20 dni.


Povzeto po.




 
 
Še viadukt danes.




 

Ni komentarjev:

Objavite komentar