petek, 10. oktober 2014

BOROVNICA - Spominski plošči padlim v NOB na šoli in doprsni kip dr. Ivana Korošca

Lokacija: Slovenija; Borovnica
Avtor: Ni podatka.
Opis: Spominski plošči (odkriti leta 1961) sta del kamnite stene ob vhodu v šolo. Na levi strani so vklesani verzi, na desnem okvirjenem delu so imena padlih v NOB iz Borovnice in okoliških vasi. Vhod krasi še doprsni kip dr. Ivana Korošca, po katerem se osnovna šola imenuje.

Plošči sta del severozahodne fasade ob vhodu v osnovno šolo, Paplerjeva 15. V bližini je cerkev sv. Marjete.

dr. Ivan Korošec – Janez Gorjanc; 1913-1942; pravnik, pesnik

Rodil se je v Prestranku, okoli leta 1920 pa se je družina preselila na Laze pri Borovnici. Ivan je imel zelo rad književnost, pisal je pesmi in prozo, prevajal, privlačila ga je marksistična literatura, napredne ideje pa je predajal tudi sovaščanom. Podpisoval se je Janez Gorjanc. Po maturi je obiskoval ljubljansko germanistiko, a se je po enem letu prepisal na pravo in doktoriral junija 1939.

Leta 1935 so ga aretirali in odpeljali v ljubljanske zapore. Obtožili so ga, da je s prijatelji načrtoval miniranje borovniškega viadukta, a se je izkazalo, da ni res. V začetku leta 1942 je odšel v partizane. Njegove pesmi so domači skupaj s korespondenco zakopali v zemljo. Ivana so ustrelili 18. maja 1942 blizu doma. Najprej so ga pokopali na vrtu, danes pa počiva na borovniškem pokopališču. Na domnevnem kraju smrti stoji danes spominsko obeležje.

Napisal naj bi blizu 50 pesmi, a so strohnele. Ohranili sta se le dve: Romanca in Dve pismi (Materino pismo sinu, Sinov odgovor). V neki knjižici najdemo še prevod dveh kitic ruske pesmi Konstantina Dimitrijeviča Balmontova Želja, novela Srečanje, označena s poezijo v prozi, pa je izšla v dijaškem glasilu Žar leta 1931.

Vir: Spletna stran občine Borovnica
 




1 komentar:

  1. Tukaj sem se pa spomnil na NA ASNOJ, ko smo nastopali v tej šoli na občinski prireditvi ;)

    OdgovoriIzbriši