ponedeljek, 20. oktober 2014

NOTRANJE GORICE - Kip Lada Mavsarja-Ronka

Lokacija: Slovenija; Notranje Gorice
Avtor: kipar Marjan Keršič
Opis: Bronast doprsni kip, na visokem granitnem podstavku, z vklesanim imenom, upodablja narodnega heroja Lada Mavsarja-Ronka, ki se je rodil v Notranjih Goricah in padel v Graški grapi leta 1944.

Kip stoji na dvorišču šole (Podpeška cesta 390), med cesto skozi naselje in šolsko stavbo, postavljen pa je bil leta 1984.


Lado Mavsar- Ronko (1923-1944), narodni heroj. Kapetan Ronko je bil doma iz Notranjskih goric pri Ljubljani.
Otroška leta je preživel doma v napredni delavsko-kmečki družini. Oče je iskal dodatni vir dohodka na raznih gradbiščih in sin se je tako izučil za zidarja.
 

Partizan je postal decembra 1941. Očeta, aktivista OF, so fašisti ubili 1942. leta. Mavsar se je bojeval v različnih partizanskih enotah; v Borovniški četi, v Šercerjevem bataljonu, Notranjskem odredu in Krimskem odredu.
 

Ob ustanovitvi Šercerjeve brigade je Ronko prišel v to enoto, pa v Tomšičevo brigado in pozneje v Dolomitski odred. Februarja 1943 je bil ranjen. Maja je bil povišan v kapetana in je vodil 4. bataljon Šercerjeve brigade v mnogih akcijah po Suhi krajini in Dolenjski.
Lado Mavsar-Ronko je na Štajersko prišel s 14. divizijo. Enaindvajsetletni komandant 1. bataljona Šercerjeve brigade je bil uspešen in proslavljen starešina, izredno pogumen in priljubljen med borci.


Padel je v februarski ofenzivi 1944. leta na Graški gori, gori jurišev. Pokopan je v skupni grobnici na pokopališču v Šmiklavžu.

Vir: Jože Potočnik, Spomeniki in znamenja NOB v občini Slovenj Gradec. Slovenj Gradec, 1985.







Ni komentarjev:

Objavite komentar