ponedeljek, 11. avgust 2014

POLICA - Spomenik NOB v Bukovju pri Bliski vasi

Lokacija: Slovenija; Polica
Avtor: Ni podatka.
Opis: Spomenik v obliki naravne piramidalne apnenčaste skale z vklesanim napisom postavljen na plato v obliki peterokrake zvezde. Spomenik je bil odkrit 21. maja 1961 na kraju taborišča II. grupe odredov.
Spomenik se nahaja v Bukovju pri Bliski vasi, postavljen je v gozdu severovzhodno od zaselka, na kraju taborišča II. grupe odredov. Z avtomobilom se lahko pripeljete do hiše na naslovu Polica 70.
V podpeški kamen je vklesan napis: »22. maja 1942 prihod članov IOOF iz okupirane Ljubljane in snidenje z II. grupo odredov NOV in POJ po borbi na Jančah.«
Enote II. ali štajerske grupe odredov v skupnem številu 513 partizanov so odšle iz tega taborišča 19. maja 1942 zvečer na svoj prvi pohod na Štajersko. Pri Kužljevcu so prekoračile nemško-italijansko razmejitveno črto, vendar so se morale po težkem boju z Nemci 21. maja na Tujem grmu pri Jančah vrniti v taborišče pri Polici.
Prav tega dne so sem prispeli člani Izvršnega odbora OF Slovenije na poti iz okupirane Ljubljane na osvobojeno ozemlje na Dolenjskem.

povzeto po: Lojze Kikelj (ur.): Pomniki NOB v občini Grosuplje. Grosuplje, 1987.






Dostop.

Ni komentarjev:

Objavite komentar