torek, 5. avgust 2014

IVANČNA GORICA - Doprsni kip narodnega heroja Jožeta Kovačiča

Lokacija: Slovenija; Ivančna Gorica
Avtor: Glej opis.
Opis: Pri vhodu v zdravstveni dom Ivančna gorica stoji doprsni bronasti kip narodnega heroja Jožeta Kovačiča; po njem ima zdravstveni dom tudi ime.
Kip je delo akademskega kiparja Boža Pengova; po projektu Iva Tratnika je spomenik postavil krajevni odbor ZB NOV Ivančna gorica, odkrili so ga 1964.

Jože Kovačič se je rodil 24. novembra 1916 v Stični. Po končani osnovni šoli se je v Kamniku izučil za trgovskega pomočnika.
Že kot mlad fant je vstopil v vrste napredne mladine in sodeloval v raznih njenih akcijah. Kot sezonski delavec pri gradnji ceste Fara – Kočevje si je pridobil prve izkušnje v boju za delavske pravice. Leta 1934 je postal delavski zaupnik za sodni okoliš Višnje gore.
Ko je kapitulirala stara Jugoslavija, je Jože organiziral zbiranje orožja in drugega vojaškega materiala, pozneje tako potrebnega za boj proti okupatorjem. Bil je med prvimi organizatorji OF v Stični in širši okolici, zato je bil izvoljen za člana okrožnega odbora OF Stična. 22. 10. 1941 je bil izdan in aretiran v trgovini Gorišek v Stični, vendar mu je uspelo Italijanom pobegniti in se v naslednjih dneh na Kremenjku pridružiti stiški partizanski četi. Konec leta 1941 je sodeloval v bojih te čete proti Nemcem na Libergi nad Litijo in proti Italijanom na Primskovem.
Zaradi svojih vojaških sposobnosti je postal spomladi 1942 v II. grupi odredov komandir čete drugega bataljona, ki se je po njem imenovala, kot je bilo takrat v navadi, Jožetova četa. S to četo je 18. 4. 1942 v zasedi na cestnem klancu Medvedjeka zadržal italijansko kolono iz Trebnjega, ki je na petih tovornjakih hitela proti ostalim enotam druge grupe odredov v Bojanskem borštu. Italijani so imeli 7 mrtvih in prav toliko ranjenih.
Od 20. do 22. maja 1942 je sodeloval v znani bitki na Jančah pri poskusu prehoda enot II. grupe na Štajersko. V teh bojih je bil težko ranjen. V nevarnosti, da bi ga Nemci živega dobili v roke, si je 24. maja vzel življenje. Za narodnega heroja je bil proglašen 27. 11. 1953.

povzeto po: Lojze Kikelj (ur.): Pomniki NOB v občini Grosuplje. Grosuplje, 1987.





Ni komentarjev:

Objavite komentar