ponedeljek, 5. januar 2015

CELJE - Kraj zasramovanja partizanov

Lokacija: Celje
Avtor: Ni podatka.
Opis: Na zid med Narodnim domom in Knežjim dvorcem, ob katerem so 15.11.1942 Nemci zasramovali ujete in mrtve partizane ter aktiviste, je pritrjena spominska plošča, odkrita leta 1952.

Zid se nahaja na zahodnem robu Trga celjskih knezov (prej Trg svobode).
 
Ozadje dogodka:

7. novembra 1942 je na Dobrovljah potekala huda bitka med Nemci in partizani Savinjskega bataljona II. grupe odredov. V neenaki borbi so Nemci zajeli 5 partizanov, 12 pa jih je padlo. Tako mrtve kot ujete partizane so nato prepeljali na Vransko, od tam pa v Celje, kjer so ujete zaprli v samice Starega piskra.
 
Čez nekaj dni, najverjetneje v nedeljo, 15. novembra, so ujetim partizanom Savinjskega bataljona priključili še sedem drugih ujetih partizanov in aktivistov, med katerimi je bila tudi Tončka Čeč, partijska sekretarka Kozjanskega okrožja.
 
Teh trinajst ujetih, izmučenih, zvezanih in s sramotilnimi napisi opremljenih partizanov so potem vodili po glavnih celjskih ulicah. Skozi sramotilni špalir, ki so ga sestavljali nemški privrženci, pa tudi naključni mimoidoči, so skupino privedli do prostora med mestno vojašnico in Narodnim domom.
 
Ujetnike so postavili pred zid, prednje položili še dvanajst trupel padlih na Dobrovljah, vse skupaj podrobno fotografirali in tako še dodatno poskušali ustrahovati in prestrašiti Celjane ter jih odvrniti od upora.
 
Večina ujetih partizanov in partizank iz sramotilnega sprevoda je bila nato ustreljena ali pa poslana v koncentracijska taborišča.

vir: Tone Kregar, Aleksander Žižek: 1945 Okupacija v 133 slikah. Celje 1941 – 1945. Sramotilni sprevod po celjskih ulicah.
 





 

Ni komentarjev:

Objavite komentar