sreda, 3. september 2014

TOMIŠELJ - Spomenik padlim partizanom

Lokacija: Slovenija; Tomišelj
Avtor: Ni podatka.
Opis Večstran kamnit obelisk (odkrit 1951) z vbočeno prednjo površino, na kateri je klesana šestkotna plošča z imeni šestih borcev Krimskega odreda z Ljubom Šercerjem, ustreljenih na tem kraju 22. decembra 1941.
Spomenik stoji na tlakovani ploščadi, ki jo obroblja železna veriga med kamnitimi stebriči, zahodno ob cesti iz Tomišlja v Vrbljene, zahodno od mosta čez Iško.

Ljubomir Šercer s psevdonimom Ljubo Petrič, slovenski častnik in narodni heroj, * 1. avgust 1915, Branik, † 22. december 1941, Tomišelj.

Šercer je osnovno šolo obiskoval na Vrhniki, gimnazijo v Ljubljani, vojaško akademijo pa v Beogradu. 1. oktobra 1935 je postal podporočnik pehote. Nato je služboval v Banja Luki in Kninu, 1. oktobra 1939 pa je napredoval v poročnika. Po porazu jugoslovanskih sil v aprilski vojni je prišel v Ljubljano, kjer se je pridružil OF. 3. julija 1941 je odšel v partizane, kjer je bil sprva mitraljezec, kasneje pa je postal najprej komandir molniške, nato pa še mokrške in loške čete. Po izdaji so ga 16. novembra 1941 ujeli in ga 16. decembra obsodili na smrt. 22. decembra so ga skupaj s še petimi partizani ustrelili. Pokopan je v Tržiču v Italiji.
Za narodnega heroja je bil proglašen 25. oktobra 1943, po njem pa je bila kasneje poimenovana 2. slovenska narodnoosvobodilna udarna brigada »Ljubo Šercer«.
Po njem se imenuje Osnovna šola v Kočevju, v Mariboru pa se taborniki imenujejo po ll. SNOUB Ljubo Šercer.




Ni komentarjev:

Objavite komentar