ponedeljek, 29. september 2014

KOMPOLJE - Spominska plošča prvemu bataljonu Dolenjskega odreda

Lokacija: Slovenija; Kompolje
Avtor: glej opis.
Opis: Pravokotna kovinska plošča z reliefnim napisom je posvečena prvemu bataljonu DO-ZDO, ki je deloval v tem kraju od aprila do avgusta leta 1942.

Plošča je pritrjena na obcestni fasadi zadružnega doma, Kompolje 24A.

Spominsko ploščo so na pobudo Krajevnega združenja ZB NOV Dobrepolje odkrili 29. 10. 1982.

Prva enota bataljona je prišla v Dobrepolje 28. 4. 1942, kmalu pa se je ves bataljon utaboril v Logu pri Kompoljah. Bataljon je imel štiri čete, tri so delovale ob železniški progi Čušperk – Žlebič, ena pa je bila pri Zagradcu. V noči na 1. maj je skupina partizanov prvič napadla italijansko postojanko pri Sv. Avtonu nad Zdensko vasjo. Isto noč je okoli 1000 ljudi iz Dobrepolja rušilo železniško progo med železniškima postajama Dobrepolje – Velike Lašče, zasekalo cesto med vasema Predstruge in Ponikve ter rušilo in zasekalo železniško progo in cesto med Čušperkom in Dobrepoljem.

S prihodom 1. bataljona Dolenjskega, pozneje Zapadnodolenjskega odreda se je povečala politična aktivnost OF v Dobrepoljski dolini. Po vaseh so se vrstili sestanki in mitingi, na katerih so sodelovali partizani. Prvi partizanski miting v Dobrepoljski dolini je bil v vasi Podšeč; na njem je govoril dr. Jože Brilej.

Med pomembnejše akcije tega bataljona sodijo:

- skupina borcev je 5. julija 1942 nastavila mino na železniško progo med Žlebičem in Ortnekom; pri poizkusu njene odstranitve je ubila italijanskega oficirja in dva vojaka, en vojak pa je bil ranjen;

- večja skupina borcev je 14. julija 1942 napadla italijansko patruljo za zaščito železnice blizu Dobrepolja in ubila dva vojaka;

- druga četa je 16. julija 1942 napadla italijanski oklepni vlak pri železniški postaji Dobrepolje;

- ista četa je 3. avgusta 1942 obstreljevala vlak in za nekaj ur zadržala promet.

Ko je italijanska ofenziva dosegla v zadnjih dneh avgusta 1942 tudi Dobrepoljsko dolino, se ji je 1. bataljon Zapadnodolenjskega odreda izmaknil.

povzeto po: Lojze Kikelj (ur.): Pomniki NOB v občini Grosuplje. Grosuplje, 1987.
 


Ni komentarjev:

Objavite komentar