četrtek, 19. junij 2014

LJUBLJANA – Doprsni kip dr. Petra Držaja

Lokacija: Slovenija; Ljubljana
Avtor: Ni podatka.
Opis: Doprsni kip dr. Petra Držaja stoji v avli bolnice, ki nosi njegovo ime. (Vodnikova cesta 62, 1000). Bolnica je del Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Peter Držaj, slovenski partizanski zdravnik, * 26. marec 1913, Stična, † 25. december 1944, Češnjice v Tuhinju.

Držajeva velika zasluga je, da je v partizanih organiziral zdravniško službo, ki je skrbela za ranjene tovariše in za zdravje partizanske vojske.

Po končanem študiju in odsluženi vojski se je oktobra 1939 zaposlil kot sekundarij v bolnici za duševne bolnike v novem Celju. Ob koncu leta 1940 je bil dr. Peter Držaj poklican na orožne vaje v Škofjo Loko, kjer je ostal vse do razpada jugoslovanske vojske. Ni se več vrnil domov. Odšel je v Ljubljano in se zaposlil na psihiatričnem oddelku Poljanski nasip. Skupaj z dr. Kanonijem, dr. Komadino in drugimi naprednimi zdravniki je delal v zdravniškem odboru OF. Ko zdravnik je pomagal v borbi proti okupatorju vse do leta 1942, ko so ga Italijani zaprli. Takoj po vrnitvi iz Italije je odšel v partizane. Bil je sanitetni referent 6. brigade, pozneje sanitetni referent 18. divizije in nazadnje 4. operativne cone na Štajerskem.

Dr. Peter Držaj je preko štaba IV. operativne cone dajal navodila in organiziral razne tečaje za zdravnike in bolničarje. Na žalost pa njegova uspešna dejavnost ni trajala dolgo, saj je 25. 12. 1944 padel v vasi Češnjica v Tuhinjski dolini, ko je v vasi iskal hrano za ranjence.







Ni komentarjev:

Objavite komentar