sreda, 4. december 2013

DREŽNICA – spomenik NOB

Lokacija: Hrvaška, Drežnica
Avtor: kipar Kosta Angeli Radovani
Opis: Med drugo svetovno vojno je bilo v Drežnici pomembno partizansko gibanje s štabom NOB Hrvaške v letih 1942-1943 in Partizansko bolnišnico številka 7, ustanovljeno leta 1942, v kateri so se zdravili predvsem ranjenci iz Korduna, Banije, Like, Žumberka in Slovenije, v času četrte sovražnikove ofenzive pa tudi iz drugih območij nekdanje Jugoslavije.
V spomin borcem in žrtvam fašizma so Drežničani 7. julija 1950 postavili spomenik (v bližini cerkve Rojstva svete družine), o čemer priča tudi spominska plošča na stavbi Mestnega odbora Drežnica v neposredni bližini spomenika. Ponosni mladenič v nadnaravni velikosti gleda po pokrajini. S svojo velikostjo opozarja na številne žrtve, ki jih je dal ta kraj za svobodo.
Spominska plošča na fasadi objekta nasproti spomeniku sporoča: „Neka je vječna slava i priznanje 900 boraca i žrtava fašizma koji pogiboše u vremenu narodno-osvobodilačkog rata 1941 – 1945. godine za slobodu i nezavisnost naše otadžbine”.

Srbska pravoslavna cerkev Roždestva presvete bogorodice je bila v Drežnici zgrajena leta 1842, v času druge svetovne vojne je pogorela, danes pa se obnavlja.






Ni komentarjev:

Objavite komentar