četrtek, 10. oktober 2013

VELENJE - Doprsni kip narodnega heroja Mihe Pintarja-Toleda

Lokacija: Slovenija; Velenje
Avtor: Ni podatka.
Opis: Doprsni kip španskega prvoborca in narodnega heroja Mihe Pintarja - Toleda, padlega 3. 6. 1942, stoji pred osnovno šolo Mihe Pintarja - Toleda.

Miha Pintar (ilegalno ime Toledo), slovenski partizanski komandir in narodni heroj, * 2. april 1913, Št. Rupert (nem. St. Ruprecht) pri Celovcu, † 3. junij 1942, Lokovica pri Velenju.

Pintar je leta 1934 končal učiteljišče v Mariboru in bil nato učitelj na Preloki v Beli krajini. Leta 1935 je postal član KPJ. Avgusta 1937 je odšel v Španijo, kjer se je kot borec Cankarjeve četa v Španski republikanski vojski udeležil španske državljanske vojne. Iz francoske internacije se je prek Nemčije prebil v Slovenijo, se sredi avgusta 1941 priključil NOB in vstopil je v Šaleško partizansko skupino. 17. septembra 1941 je kot komandir Pohorske čete s soborci izbojeval pomembno zmago na pohorskem Klopnem vrhu (1340 mnm). (Partizanska zmaga na Klopnem vrhu je bila prva bitka v kateri so partizani v odprti borbi premagali Nemce. V borbi je padel borec Franc Soklič-Borko, delavec velenjskega premogovnika). Po vključitvi čete v Štajerski partizanski bataljon je sodeloval pri njihovih akcijah in pohodih. Bil je med organizatorji Ruške čete. Spomladi 1942 je postal komandir Šaleške partizanske skupine. Padel je v spopadu z Nemci, ko je reševal ranjenega partizana.






Ni komentarjev:

Objavite komentar