sreda, 13. februar 2013

PODTURN PRI DOLENJSKIH TOPLICAH – Grob padlih borcev na pokopališču

Lokacija: Slovenija; Podturn pri Dolenjskih Toplicah
Avtor: Ni podatka.
Opis: Na pokopališču ob cerkvi v vasi je grob, v katerem sta pokopana Josip Petaros iz Boršta pri Trstu in neznan partizan.
Po navedbah sina Edoarda je bil pokojni Josip Petaros zaveden Slovenec iz družine, ki je bila kljub strahotnemu terorju fašistov politično angažirana in ves čas aktivno delovala proti okupatorju. Pri tem je izgubila dva sinova, eden je bil umorjen, Josip pa je padel kot borec. Kot gradbenik je v svoji hiši zgradil bunker, v katerem je bila radijska postaja, ki je služila za povezavo med Istro, Trstom in Brkini. V bunkerju so se stalno zadrževali aktivisti in člani Vojske državne varnosti. Bunker je bil 10. januarja izdan, pri čemer so padli trije partizani. Med njimi heroj Dušan Munih – Darko. Josip se je dvakrat komaj izognil aretaciji, zato je spomladi 1943 odšel v Cankarjevo brigado. Jeseni istega leta je bil smrtno ranjen pri prečkanju Krke pri žagi v Soteski. Pokopali so ga na pokopališču v Podturnu.
Prvotno sta bila to dva groba, omejena z betonskim okvirjema. V letu 2005 so se člani krajevnega združenja Zveze združenj borcev Dolenjske Toplice dogovorili s sinom pokojnega Petarosa, da bodo grob uredili in postavili nagrobnik.

Vir: Knjiga: Da bi v pozabo ne zbrisal jih čas; Izdalo Društvo za vzdrževanje partizanskih grobišč v Rogu






Ni komentarjev:

Objavite komentar