petek, 9. december 2011

TOPOLŠICA – Spominska soba nemške kapitulacije

Lokacija: Slovenija; Topolšica; 10 km iz Velenja
Upravitelj spominske sobe je Muzej Velenje.
Opis: Spominska soba v Topolšici je posvečena spominu na podpis ene od štirih delnih vdaj nemške vojske. Za Slovence se je s tem končala druga svetovna vojna.
V stavbi zdraviliškega parka v Topolšici je spominska soba, ki predstavlja delno nemško kapitulacijo armadne skupine E in nemških sil za JV Evropo. Podpisal jo je general Aleksander Löhr.
Spominska soba je urejena tako, da jo je mogoče obiskati 24 ur na dan, saj si s pritiskom na gumb lahko ogledate kratek film o dogodkih maja leta 1945 v teh krajih, poleg tega pa je v prostoru tudi rekonstrukcija podpisa kapitulacije, ki je bila eden najpomembnejših dogodkov na naših tleh v času 2. svetovne vojne. Ena izmed posebnosti zbirke je tudi pištola generala Löhra, ki mu jo je nekaj dni po podpisu kapitulacije zaplenil Ivan Dolničar. Pištola je namreč razstavljena sredi steklene kocke, kar naj bi simboliziralo ujetost orožja oziroma odpor proti njegovi nesmiselni uporabi.
 




Petar Brajović in Ivan Dolničar.
Na drugi strani so še kipi: Peter Stante - Skala, Matevž Hace in Stane Dobovčnik - Krt.

 
 
Leta 2016 sem ponovno obiskal lokacijo. Prišlo je do osvežitve.
 






 


1 komentar:

  1. I would like to thank you for the efforts you've put in writing this website. I really hope to see the same high-grade content by you later on as well. In truth, your creative writing abilities has inspired me to get my own blog now ;)

    Here is my web blog :: modestolowerypqy

    OdgovoriIzbriši