sreda, 11. april 2012

KOČEVJE - Park narodnih herojev

Lokacija: Slovenija; Kočevje
Avtor: Glej opis.
Opis: Na Ljubljanski cesti zraven Gimnazije Kočevje stoji poseben park, ki časti slovenske narodne heroje. Vsebuje sedem doprsnih kipov na marmornatih stebrih z napisi imen in z letnico rojstva in smrti.
Arhitekturno zasnovo za park je naredil Zoran Didek. Kipe je oblikoval in naredil akademski kipar Stane Jarm.

Spomenik je postavljen pred nekdanjo Rudarsko upravno stavbo in in je nastala po načrtih arhitekta Milana Bižala iz Kočevja.
Narodni heroji, katerih kipi so postavljeni v parku:
Omerza – Obestar Ivan (1921 – 1943)
Delal je kot električar v Kočevju. OF se je pridružil leta 1941 in se v maju 1942 bojeval v drugem bataljonu Notranjega kranjskega oddelka. V letu 1942 je postal četrti poveljnik Cankarjeve brigade. Padel je na Jelenovem Žlebu.


Marincelj Anton – Janko (1917 – 1943)
Pred II. svetovno vojno je bil rudar. Leta 1941 se je pridružil OF in aprila 1942 partizanom. Postal je poveljnik Kočevske vojne enote in Tomšičeve brigade. Umrl je zaradi strelne rane med spopadom z Italijani.


Matejka Evgen - Pemc (1909 – 1945)
Bil je metalurg. Dolga leta je živel v Mariboru. Aprila leta 1941 se je preselil v Ljubljano. Maja 1942 se je pridružil partizanom. Kot prostovoljca so ga poslali na Gorenjsko, kjer je leta 1943 postal politični komisar Gorenjske vojne enote. Kasneje je bil povišan v šefa obveščevalne službe 31. divizije in 9. korpusa. Decembra leta 1941 je postal komandant 31. divizije. Nekaj dni pred koncem vojne je kot komandant 31. divizije padel pri Gradišču ob Soči (Italija), ko je zašel v sovražno kolono.


Jože Šeško ( 1908 - 1942)
Rojen v Slovenski vasi. Profesor. Organizator NOB na Kočevskem. Izdan, ujet v Konca vasi in po mučenju v zaporih ustreljen v Ljubljani. Po materini strani kočevski Nemec


Boldan Jože – Silni (1915 – 1994)
Delal je v Kočevskem rudniku, ko se je priključil k NOB. Leta 1942 je postal član Komunistične partije. Po njegovi aretaciji in begu, se je pridružil Zahodni Dolenjski partizanski enoti. Junija1942 se je pridružil Tomšičevemu bataljonu in mesec kasneje Tomšičevi brigadi. Kot poveljnik bataljona se je na Štajerskem bojeval s 14. divizijo. Junija 1944 je postal poveljnik Šercerjeve brigade. Kasneje se je pridružil Jugoslovanski ljudski armadi v Beogradu, kjer je dobil čin polkovnika.


Cetinski Andrej – Lev (1921 – 1998)
Kot eden izmed organizatorjev NOB v Kočevje je leta 1941 postal član Komunistične partije Slovenije (KPS). Decembra leta 1942 se je pridružil Cankarjevi brigadi in postal poveljnik enote. Kasneje je postal poveljnik bataljona in potem še namestnik komisarja. V marcu leta 1944 je bil povišan v poveljnika Zidanškove brigade, oktobra istega leta pa je postal poveljnik operacijskega osebja Šlandrove in Zidanškove brigade. Marca 1945 je postal poveljnik skupine vojnih enot na Štajerskem. Proti koncu vojne je poveljeval Bračičevi brigadi med osvobodilnim napadom na Štajerskem in Koroškem. Po vojni je odšel na vojno akademijo Jugoslovanske ljudske armade, kjer je kasneje tudi poučeval. Poleg tega je bil tudi vojaški okrajni poveljnik in pomočnik poveljnika vojske.


Remih Dušan – Duško (1922 – 1944)
Bil je rudar v Kočevju. Leta 1941 se je pridružil NOB. Maja 1942 se je pridružil partizanom in postal poveljnik oddelka Zahodno Dolenjske partizanske enote. Ko je bila ustanovljena Tomšičeva brigada, je postal poveljnik Tretjega bataljona. Po ustanovitvi Loške brigade v septembru 1943, je postal poveljnik Drugega bataljona in poveljnik Prvega bataljona v isti brigadi vse do Marca 1944. Umrl je v bitki , priključen 14. diviziji na Pohorju.








2 komentarja:

  1. Ooo, lepo se poigral s predstavitvijo, pohvalno ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Hi there! I'm at work surfing around your blog from my new iphone! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts! Carry on the excellent work!

    Feel free to surf to my page ... click here

    OdgovoriIzbriši