nedelja, 15. april 2012

MURNCE - Spomenik Milanu Majcnu in Jančiju Mevžlju

Lokacija: Slovenija; Šentjanž Murnce
Avtor: Glej opis.
Opis: Doprsna kipa Milana Majcna in Janka Mevžlja stojita na marmornatih podstavkih sredi ostankov nekdanje Vodenikove hiše. V Vodenikovi hiši so Majcna in Mevžlja 28. oktobra 1941 po izdaji obkolili nemški graničarji iz Šentjanža. Oba sta se ogorčena branila, zato so graničarji dobili pomoč iz Sevnice in Krškega. Napadalcem je uspelo med bojem hišo zažgati in po 18-urnem boju sta Majcen in Mevželj padla.

O Majcnovem in Mevžljevem junaštvu je 29. oktobra 1941 poročal orožniški stražmojster Reisenhofer, vodja šentjanške orožniške postaje, političnemu komisarju za okrožje Trbovlje, takole:
"28. oktobra 1941, ob približno 16. uri, je štiričlanska patrulja graničarsko-carinske karavle Šentjanž v hiši posestnika Alojza Vodenika v Murncah, ki so uro hoda oddaljene od Šentjanža, opazila nekaj oboroženih komunistov. Približno ob 19. uri je odšel tja močnejši oddelek graničarjev pod vodstvom carinskega komisarja Kuhneja. Ko je napadel hišo, so ga komunisti, ki so bili oboroženi s pištolami in ročnimi bombami, ranili v nogo.
Približno ob 22. uri so prišli na našo postajo tudi trije člani tajne državne policije iz Sevnice in nato skupaj z dvema našima orožnikoma odšli v Murnce. Približno ob 23. Uri je tja prispel tudi vod zaščitne policije iz Krškega pod vodstvom nekega podporočnika. Ti oddelki so nato skupaj napadli hišo. Komunisti, ki so bili v njej, pa so napadalce obstreljevali s pištolami in metali nanje ročne bombe. Trije zaščitni policisti in člani tajne državne
policije so bili ranjeni. Hišo so oblegali do 10. ure predpoldne. Šele ko je prispela stotnija rezervnega policijskega bataljona pod vodstvom nekega kapetana, so ponovno napadli s strojnicami in minometi. Pri tem so neštevilni streli ubili dva komunista v hiši. Padla komunista sta bila Milan Majcen iz Šentjanža in Janez Mevželj iz Mokronoga (Italija). Milan Majcen je bil prepričan komunist in se je že cele mesece potikal po obmejnih predelih, da bi ustanavljal bande. Njegov brat Ivan se še vedno oborožen potika po našem območju s svojimi tovariši in skuša vznemirjati prebivalstvo. Tudi on je komunist in zaradi predvidenega izseljevanja najde tu mnogo pristašev."

Doprsna kipa sta delo domačina kiparja Julija Renka; spominsko območje je bilo na novo urejeno po načrtu arhitekta Borisa Kobeta. Odkrito je bilo leta 1971 ob tridesetletnici smrti Milana Majcna in Jančka Mevžlja .

Vir : Knjiga: Pomniki narodnoosvobodilnega boja na območju Sevnica





1 komentar:

  1. Peculiar article, exactly what I wanted to find.



    my web-site: click here

    OdgovoriIzbriši