torek, 28. januar 2014

OBERSALZBERG - Orlovo gnezdo (Kehlsteinhaus)

Lokacija:Nemčija; Berchtesgaden, Obersalzberg
Opis: Po prvem obisku dežele Berchtesgaden leta 1923 je ta alpska pokrajina Hitlerja tako prevzela, da se je odločil, da se na vznožju Kehlsteina na Obersalzbergu naseli. Leta 1933, po prevzemu oblasti, je začel Hitler Obersalzberg najprej preurejati v privatno domovanje, kasneje pa v drugi sedež vlade. Leta 1937 so pod vodstvom dr. inž. Fritz Todta začeli z gradnjo ceste Kehlsteinstraße, ki pelje na Kehlstein. Premagali so 800 višinskih metrov, naredili 5 predorov in v skalo vklesano obračališče na 1700m nadmorske višine. Od tu naprej so v skalo ročno vklesali vodoraven, 3m širok in 127m dolg predor. Okroglo dvorno pod njim so zatesnili s posebnimi snovmi. Nadaljevanje okrogle dvorane je bil 124m visok jašek za dvigalo, ki vodi naravnost pod Orlovo gnezdo (Kehlsteinhaus).
Orlovo gnezdo, impozantna granitna stavba, in dovozna cesta do gnezda sta bili zgrajeni v 12 mesecih. Reprezentanci namenjena stavba je bila 20. aprila 1939 predana vodji za njegov 50. rojstni dan.
Orlovo gnezdo je bombni napad 25. aprila 1945 prestalo nepoškodovano. Ameriška okupacija ga je zasegla in prevzela njegovo upravo do leta 1952. Tedaj se je bavarska državna uprava odločila, da Orlovo gnezdo preda v zakup sekciji Berchtesgaden nemškega planinskega društva, s čimer je bil objekt predan v uporabo za gospodarske namene in se odprl za turiste.

Ostanki zgradb nekdanjih nacističnih veljakov, Berghof Adolfa Hitlerja, hiše Hermanna Göringa in Martina Bormanna, so bili vsi odstranjeni v letih po 2. svetovni vojni.
Konec vojne je dočakal Platterhof, ki je nato služil za namestitev ameriških vojakov, pod imenom hotel General Walker. Stavba je bila porušena leta 2000, od nje je ohranjen le manjši del. Edina ohranjena stavba iz tistega obdobja poleg Orlovega gnezda je nekdanji štab enot SS, sedaj Hotel Zum Türken. Gorski informacijski center je v nekdanjem gostišču Höher Göll. Tam je tudi vhod v deloma ohranjeni sistem bunkerjev na Obersalzbergu.





Po namenu glavni in po opremljenosti najbogatejši prostor Orlovega gnezda je konferenčna dvorana (soba za druženje), ki ima tlorisno obliko kopita. Pridih alpske utrdbe dajejo sobi težki stropniki iz hrastovine, nekoč je prostor zapolnjevala še mogočna okrogla miza, obdana z udobnimi sedeži, v stilu z naravnimi granitnimi stenami.

Odprt kamin je darilo Mussolinija za Hitlerjev 50. rojstni dan.
Desno od kamina vodi široko stopnišče v jedilnico.

Pročelje prednjih oken konferenčne dvorane ponuja čudovit panoramski razgled na okoliške hribe in doline, v jasnih dneh vse do sosednje Avstrije.

Jedilnica v podobi, kakršno je imela nekoč. Stenski opaž in kasetiran strop sta sestavna dela takratne opreme.

Še muzej in prihod do Orlovega gnezda.


Slovence je potrebno preseliti.






Okrogla dvorana z vhodom v dvigalo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar