torek, 24. april 2012

TRŽIŠČE - Spomenik padlim borcem in žrtvam okupatorjevega nasilja pred gasilskim domom v Tržišču

Lokacija: Slovenija; Tržišče
Avtor: Glej opis.
Opis: Na zidanem podstavku je kvader iz varjenih delov različnega orožja. Na Telčah je bila novembra 1939 ustanovljena prva in edina celica KP Slovenije na širšem območju Tržišča. Ta celica je bila ob kapitulaciji kraljevine Jugoslavije in po njej osnovno gibalo priprav na oborožen upor. Bila je pomembna zveza, ki je tekla iz Ljubljane preko Mokronoga v Sevnico. V drugi polovici avgusta 1941 pa je vzpodbudila ustanovitev širšega odbora OF in vaških odborov, ki so povezovali simpatizerje in dejavnike narodnoosvobodilnega boja na območju današnje krajevne skupnosti. V prvem obdobju so celica in odbori OF organizirali pobege s tako imenovanega izselitvenega območja na nemški okupacijski strani na italijansko območje. Pripravljali so ljudi za odhod v partizane, zbirali obveščevalne podatke in razno vojaško blago. Marca 1942 je odšla prva skupina petih fantov v partizane; njim so sledili še drugi, tako aprila 1942. Leta 1942 so nastali tudi narodnoosvobodilni odbori, zametki nove ljudske oblasti. Partizanske enote so v letu 1942 tako vznemirjale italijansko postojanko v Tržišču, da se je le ta umaknila na železniško postajo. V protinapadih in maščevalnih pohodih so italijanski okupatorji v poletju 1942 ustrelili več skupin domačinov.

Po veliki italijanski ofenzivi sredi 1942 je narodnoosvobodilno gibanje upadlo, nov polet pa je doživelo po zlomu Italije, ko so bili ponovno osnovani odbori OF, odbori protifašistične ženske zveze in mladine. Dne 11. oktobra 1943 so v veliki nemški ofenzivi okupatorji prodrli do Mosteca, od koder so jih poprej odrinile partizanske enote. Enajst dni pozneje so nemške sile ponovno prodrle do Tržišča. Zažgale so šolo in dve hiši, pobrale prebivalstvo in ustrelite tri moške. Tržišče je potem ostalo v nemških rokah. V njem so aprila 1944 organizirali močno postojanko slovenskh domobrancev, ki jo je partizanska vojska večkrat napadla. Kljub hudemu pritisku okupatorja in slovenskih domobrancev so terenski odbori OF in narodna zaščita delovali naprej do konca vojne.

Odlomek iz spomina Jožeta Borštnarja (KS Tržišče v NOB, izdala ZZB NOV Tržišče 1977):
Delo na terenu takratne občine Tržišče je bilo sredi 1941 že močno razgibano. Delovale so razne skupine in posamezniki, ki so že od kapitulacije stare Jugoslavije zbirali orožje in drugi vojaški material. Zato je bilo potrebno vse te skupine in posameznike povezati v organizacijo OF in ustanoviti občinski odbor OF. Zato smo sklicali v drugi polovici avgusta 1941 v nedeljo dopoldne sestanek najbolj aktivnih in zanesljivih simpatizerjev OF v Tržišču v gostilni Strmole. Iz Mokronoga sva šla z Nacetom Majcnom peš na ta sestanek. Sestali smo se v manjši posebni gostilniški sobi. V gostilni so poleg domačinov pili in se zabavavali tudi italijanski vojaki. Na tem sestanku sem govoril o borbi proti okupatorju, o vlogi, ciljih ·in nalogah OF, še posebej pa o vlogi komunistov, OF itd. Po daljši plodni razpravi je bil izvoljen občinski odbor za Tržišče . Za predsednika je bil izvoljen gostilničar Strmole, napreden in razgledan človek, za člane pa Marta Kovačič, učitelja Stane Šefman, Vladimir Gal Knez Ciril in drugi.

Ta odbor je organizacijsko povezoval vse simpatizerje OF in to od Krmelja, Gabrijel, Pijavic, Skrovnika, Trate, Tržišča, Kaplje vasi, Škovca, Malkovca, Slančjega vrha, Otavnika do Telč in še druge manjše zaselke. Nadalje je ta odbor ustanavljal vaške odbore OF, organiziral žene in mladino. Poleg propagandnega dela je organiziral zbiranje orožja in drugega vojaškega materiala ter pripravljal mladino za odhod v partizane. Tako je tudi na tem predelu Slovenije zagorel plamen upora proti okupatorju ter domačim izdajalcem in ni ugasnil do konca našega zmagovitega boja.
Spomenik je delo pisatelja Toneta Svetine. Odkrili so ga leta 1977.

Vir : Knjiga: Pomniki narodnoosvobodilnega boja na območju Sevnica




3 komentarji:

  1. This is the perfect web site for anybody who really
    wants to understand this topic. You know a whole lot its
    almost tough to argue with you (not that I actually would want
    to…HaHa). You definitely put a fresh spin on a topic that's been written about for decades. Excellent stuff, just excellent!

    Here is my blog :: click here

    OdgovoriIzbriši
  2. Živjo! Mene zanima literatura ki si jo uporabljao in če obstaja še kakšna za zgodovino Tržišča? Lep pozdrav.. Ana

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pomniki narodnoosvobodilnega boja na območju občine Sevnica.
      Avtorja Stane Mrvič in Janez Kos.

      Druge literature ne poznam.

      Izbriši