ponedeljek, 23. april 2012

VELIKI CIRNIK - Grob 21. padlim borcem 12. SNOUB na pokopališču

Lokacija: Slovenija; Veliki Cirnik
Avtor: Nimam podatka.
Opis: Ob kapitulaciji Italije je na Dolenjskem nastalo obsežno osvobojeno ozemlje, ki so ga enote NOV in POS z napadi na obmejne postojanke južno od Save od Litije do Brežic skušale zavarovati pred nemškim vdorom. Nemški okupator je z 12. oktobrom 1943 začel na osvobojeno ozemlje veliko ofenzivo, imenovano Wolkenbruch (Oblak se je utrgal), ki je trajala 16 dni. V napadu je bilo od 45 do 48 tisoč sovražnikov, 110 tankov in preko 150 topov. Enote 7. korpusa NOV in POS, ki so branile območje, pa so štele le okrog 12 tisoč mož. Tako je imel sovražnik veliko premoč.

Proti koncu ofenzive je sovražnik usmeril svoje glavne napade proti Kočevskemu Rogu in v Mirensko dolino, kjer je strahovito pobijal in požigal. Na območju med Šmartnim pri Litiji in Gabrovko ter Krmeljem so bili deli Cankarjeve, Gubčeve in 12. brigade. Te enote so se sicer postopoma umikale pred prodirajočim sovražnikom, a so se mu v ogorčenih bojih neprestano upirale.

Tak spopad 12. brigade s sovražnikom je bil v dneh ofenzive tudi na območju Velikega Cirnika, v katerem je padlo 21 njenih borcev. Pokopali so jih v skupnem grobu na pokopališču.

Vir : Knjiga: Pomniki narodnoosvobodilnega boja na območju Sevnica
 




Ni komentarjev:

Objavite komentar