nedelja, 13. julij 2014

MARINČA VAS - Spominsko znamenje aktivistom OF

Lokacija: Marinča vas
Avtor: Ni podatka.
Opis: Na tlakovani ploščadi je na nizkem betonskem podstavku stela s kamnito napisno ploščo in zaključkom v obliki stiliziranega Triglava. Spomenik je posvečen prvim aktivistom OF rajona Zagradec, ustreljenim 22.8.1942 na tem mestu.
Spominsko znamenje stoji severno ob cesti Krka - Zagradec, med Velikimi Lesami in Marinčo vasjo.

Pobudo za postavitev spominskega obeležja je dal Krajevni odbor ZB NOV Zagradec, ki je tudi avtor besedila na napisni plošči, odkrili so ga 16. julija 1952.

Ivan Hrovat, rojen leta 1917, je bil sin napredne kmečke družine. Pred vojno je končal kmetijsko šolo na Grmu. Sodeloval je pri ustanovitvi Društva kmečkih fantov in deklet v Zagradcu. Bil je med prvimi organizatorji OF v tem okolišu in tudi prvi predsednik rajonskega odbora OF Zagradec.

Franc Zajc, rojen leta 1917, je bil krojač. Pred drugo svetovno vojno se je naselil v Zagradcu in bil že takrat napredno usmerjen, zato je bil tudi on me d prvimi organizatorji OF v Zagradcu.

Jože Maver, rojen leta 1905, kmet – tesar, se je že zgodaj vključil v narodnoosvobodilno gibanje in bil prvi predsednik terenskega odbora OF Tolčane nad Zagradcem.

Venčeslav Maver, rojen leta 1924, je bil kurir in je skrbel za povezavo med partizani in terenom.

Vsi štirje aktivisti OF so bili 16. julija 1942 ustreljeni iz maščevanja italijanskih vojakov zaradi hudega poraza.

povzeto po: Lojze Kikelj (ur.): Pomniki NOB v občini Grosuplje. Grosuplje, 1987.

 



Ni komentarjev:

Objavite komentar