sreda, 16. julij 2014

KRKA - Spominsko znamenje v Farovški loki

Lokacija: Krka
Avtor: Ni podatka.
Opis: Na trapezoidni površini z betonskim tlakom stoji na nizkem kvadrastem podstavku iz kamnitih blokov betonska stela z zaključkom rdeče zvezde in z vdelano ploščo ter vklesanim napisom. Spomenik je posvečen v Farovški loki ustreljenim talcem; pobudo za odkritje spominskega obeležja je dal krajevni odbor ZB NOV Krka, odkrili so ga 23. maja 1956.

Spominsko znamenje stoji v Farovški loki, na desnem bregu Krke, severozahodno od vaškega jedra s cerkvijo sv. Kozme in Damijana (pri ribogojnici).

Na marmorni plošči je zapisano:
»Na tem mestu so fašistični krvniki, na zahtevo domačih izdajalcev, 5. 9. 1942 ustrelili:
Grm Janeza, Krška vas
Zavodnik Franca, Višnja gora
Zaviršek Antona, Zavrtače
Špolar Antona in Klančar Franca, Mali Korinj
in 10 neznanih borcev.«

Med italijansko ofenzivo, v začetku septembra 1942, so se Janez Grm, Franc Zavodnik in Anton Zaviršek udeležili sestanka OF v Zavrtačah. Po sestanku so prenočevali na vaškem kozolcu. Zaradi izdaje so jih Italijani aretirali in odpeljali na Krko.

Janez Grm, rojen leta 1917 v Krški vasi, je po končani osnovni šoli ostal doma na kmetiji. Bil je med prvimi organizatorji OF v širšem okolišu Krke. Julija 1942 je postal član Okrožnega komiteja KPS Stična.

Franc Zavodnik, rojen 5. julija 1904 v Višnji gori, se je takoj po kapitulaciji Jugoslavije priključil OF; 12. maja 1942 je vstopil v partizanske vrste.

Anton Zaviršek, rojen 4. aprila 1918 v Zavrtačah, je deloval za OF.

Anton Špolar, rojen 3. junija 1897 na Malem Korinju, se je kot bajtar preživljal z zidanjem. Leta 1942 je postal predsednik terenskega odbora OF. 2. septembra 1942 so ga Italijani aretirali in odpeljali na Krko.

Z njim so odpeljali tudi 23-letnega Franca Klančarja, sina malega kmeta, člana OF.
 
 
povzeto po: Lojze Kikelj (ur.): Pomniki NOB v občini Grosuplje. Grosuplje, 1987.
 


 
 

Ni komentarjev:

Objavite komentar