sreda, 30. julij 2014

ŠENTVID PRI STIČNI - Spomenik padlim v NOB

Lokacija: Slovenija; Šentvid pri Stični
Avtor: Ni podatka.
Opis: Spomenik, odkrit 25. junija 1970, je posvečen padlim borcem NOB, aktivistom OF in žrtvam fašističnega nasilja iz Šentvida in okolice. Na ozelenjeni površini, obdani s kamnitimi robniki, je postavljen visok kvader iz sivega podpeškega kamna z zglajeno sprednjo ploskvijo z napisom:

»Domovina je ena,
nam vsem dodeljena,
bodočnost je vera,
kdor zanjo umira,
se dviga v življenje,
ko pade v smrt.«

Spomenik stoji pod pokopališkim zidom, ob stopnišču k cerkvi svetega Vida.

Sredi meseca julija 1941 je bil v Štojovem lazu pri zaselku Griže sestanek prvih organizatorjev OF iz šentviškega okoliša. Še istega meseca so le-ti organizirali terenske odbore, meseca decembra 1941 pa oblikovali rajonski odbor OF Šentvid, ki ga je vodil Franc Zupančič, sicer tudi član okrožnega odbora OF Stična. Ustanovljeni so bili terenski odbori OF v Pristavlji vasi, Petrušnji vasi, na Farškem kalu, Radohovi vasi in nato še v Pecah, Glogovici, Šentpavlu, Češnjicah in Dobu.

Na Debelem hribu nad Temenico je bila 27. avgusta 1941 ustanovljena Stiška partizanska četa; kot prvi domačin se ji je priključil Milan Mahne iz Pungerta pri Temenici. Skupina te čete je v noči na 2. september 1941 nad vasjo Breg iz zasede napadla italijansko vojaško patruljo pri pregledu železniške proge ter ubila sovražnega vojaka in oficirja. Ta prvi uspešni partizanski napad proti italijanskemu okupatorju v Sloveniji je odmeval daleč naokoli. Po tej akciji so Italijani aretirali številne domačine in kot povračilni ukrep uvedli smrtno kazen v Ljubljanski pokrajini.

povzeto po: Lojze Kikelj (ur.): Pomniki NOB v občini Grosuplje. Grosuplje, 1987.



1 komentar:

  1. Veliko truda, kilometrov, raziskovanja gradiva za vsakodnevne objave, pa tudi lušnih dogodivščin je bilo od novembra 2011, da lahko danes ponosno všečkamo 1000. objavo!

    OdgovoriIzbriši