ponedeljek, 28. julij 2014

PRISTAVA NAD STIČNO – Vojna za Slovenijo – Sestanek Manevrske strukture narodne zaščite

Lokacija: Slovenija; Pristava nad Stično
Avtor: Ni podatka.
Opis: Poleti leta 1990 je potekalo intenzivno obveščevalno delo. Rade Klisarič, delavec KOSA, zaposlen v teritorialni obrambi, je vodil zbiranje podatkov o JLA. Vzpostavljen je bil 24-urni nadzor vseh pomembnejših objektov JLA, premikov enot, urjenj enot JLA in dogajanj na Republiškem štabu za teritorialno obrambo, ki ga je še vedno vodil generalpodpolkovnik Ivan Hočevar. Pravočasne informacije so pomembno prispevale k pravilnim odločitvam pristojnih organov na Republiškem sekretariatu za ljudsko obrambo in na Republiškem sekretariatu za notranje zadeve.

Zbrani obveščevalni podatki so omogočili pripravo ocene vzrokov in možnosti za delovanje JLA v Sloveniji. Te ugotovitve so bile dobra podlaga za poznejšo pripravo Direktive za uporabo Manevrske strukture narodne zaščite.

Na Pristavi pri Stični je bil 7. septembra zelo pomemben sestanek, so se ga udeležili najpomembnejši ustvarjalci MSNZ Igor Bavčar, Janez Janša, Tone Krkovič, Vinko Beznik in Jože Kolenc, tedanji namestnik poveljnika posebne enote milice RSNZ. Na sestanku so analizirali nastali položaj in dotedanje ukrepe pri organizaciji MSNZ, dorekli so globalni načrt delovanja Narodne zaščite, še posebej sodelovanje milice, ki je bila neločljivi del MSNZ. Tone Krkovič je pripravil in predstavil predlog vojnega načrta, predstavil je tudi dokončno organizacijsko shemo MSNZ ter druge ukrepe na podlagi navedenih dokumentov. Po sestanku je pripravil tudi nujne delovne dokumente in delovne karte. Prvič je bila v teh načrtih JLA tudi jasno opredeljena kot morebitni agresor oziroma ključna nevarnost za slovensko osamosvojitev. Sestanek na Pristavi je prišel v zgodovino, saj je bil na njem sprejet in potrjen dokument za vojaško zavarovanje osamosvajanja Republike Slovenije.

Na Pristavi nad Stično je bila sprejeta direktiva za delovanje Narodne zaščite ter njeno uporabo. Na pokrajinskih ravneh so pozneje pripravili dokumente, prilagojene uporabi enot MSNZ v posameznih pokrajinah. Mnogo teh dokumentov je bilo naslednje leto uporabljeno v vojni za Slovenijo.

Spomenik stoji pod Partizanskim domom na Pristavi nad Stično.

 
 
 

Ni komentarjev:

Objavite komentar