četrtek, 17. julij 2014

ZNOJILE PRI KRKI - Spominsko znamenje partizanskim Znojilam

Lokacija: Znojile pri Krki
Avtor: Ni podatka.
Opis: Na sredi vasi Znojile stoji spominsko obeležje iz naravnega kamna - apnenčasta piramidalna skala, na katero je pritrjena pravokotna bronasta plošča z reliefnim napisom. Spomenik je posvečen vaščanom Znojil, ki so sodelovali v NOB, odkrit je bil 1987. Do njega vodijo tri stopnice iz lomljencev.
Spominsko znamenje stoji na urejeni površini znotraj sadovnjaka pri hiši Znojile 10a, ob cesti sredi vasi.
Pobudo za odkritje spominskega obeležja je dala Skupnost borcev II. grupe odredov, ki je tudi avtor besedila na spominski plošči, odkrili pa so ga 7. junija 1987 ob 45. obletnici krško-muljavske bitke.

V vasi Znojile je bil že leta 1941 ustanovljen odbor OF. S partizani so vaščani od vsega začetka tesno sodelovali. Stiško partizansko četo, ki se je nekaj dni v septembru 1941 zadrževala na Ragljevki nad Znojilami so oskrbovali s hrano in novicami. Novembra 1941 se je za nekaj dni na Ragljevki utaborila Grosupeljska partizanska četa, ki je prav tako navezala tesne stike z odborom OF v Znojilah. Na silvestrovo, 31. 12. 1941, so Znojilčani sprejeli 2. štajerski bataljon, na poti s Kremenjka proti Ljubljani, že prvi dan po ustanovitvi, 6. aprila 1942, pa je 1. slovenska brigada – II. grupa odredov v Znojilah priredila svoj prvi javni miting in sodelovanje se je še poglobilo.
Med boji za osvobojeno ozemlje med 6. in 12. junijem 1942, so tudi vaščani Znojil skrbeli za borce na položajih, kar je vplivalo na njihovo borbeno razpoloženje. Nekateri pripadniki narodne zaščite pa so sodelovali s partizani v teh bojih.

povzeto po: Lojze Kikelj (ur.): Pomniki NOB v občini Grosuplje. Grosuplje, 1987.




Ni komentarjev:

Objavite komentar