nedelja, 12. januar 2014

DRVAR – Desant na Drvar - Muzej 25. maj 1944 - Titova pečina

Lokacija: Bosna in Hercegovina; Drvar
Opis: S prihodom vodstva NOP-a v Drvar je bila v pečini postavljena baraka za potrebe Vrhodnega štaba NOV in POJ. Kljub temu, da je bil Tito nameščen v vasi v bližini Drvarja, je tudi on dokaj pogosto bival v pečini, kjer se je tudi srečeval s predstavniki zavezniških sil.
V pečini se nahajata dve medsebjno spojeni leseni baraki. V prvi se je bivalo, druga je služila kot uradniški prostor. Za barako se nahaja pečina širine 12m in višine 20m. Pečina se proti notranjosti postopno oža, po dvajsetih metrih se konča oz. začne z vhodom v podzemni del s podzemnim jezerom (40m pod nivojem reke Unac). Ko se nivo vode dvigne, priteče na plano pod barako in preko 20m visokega slapa pade v reko Unac.
V desantu na Drvar je bila baraka uničena, po koncu vojne pa ponovno zgrajena v enakih gabaritih, ko je pečina postala sestavni del Muzeja »25. maj«. Ob začetku vojne v Bosni in Hercegovini, leta 1992, so bili prostori Titove pečine ponovno porušeni, leta 2006 pa obnovljeni in ob 60-letnici desanta na Drvar ponovno odprti za obiskovalce.

Fotografije iz leta 2007, posnete še na film.


 



Fotografije iz leta 2013.





Pogled na Drvar.

Ni komentarjev:

Objavite komentar