sreda, 29. januar 2014

LOCHABER – Commando Memorial

Lokacija: Škotska; Škotsko višavje, Lochaber
Avtor: kipar Scott Sutherland.
Opis: Commando Memorial je škotski spomenik državnega pomena, posvečen komandosom britanskih enot v 2. svetovni vojni. Postavili so ga v bližini vasi Spean Bridge leta 1952. Postal je eden najbolj znanih škotskih spomenikov, pogostokrat opisan kot mogočen, impresiven in ikonografski kip.
Spomenik sestoji iz kamnitega podstavka in lite bronaste skulpture treh komandosov, oblečenih v značilna oblačila in s puškami. Vojak na desni naj bi bil komandos Frank Nicholls. Eden od ostalih dveh naj bi bil vojak Jack Lewington, ime tretjega ni znano.
»Združeni osvajamo« je zapisano na vrhu kamnitega podstavka, iz plošče na podstavku pa preberemo: »V spomin častnikom in komandosom, ki so umrli v drugi svetovni vojni 1939-1945. Ta dežela je bila njihovo vadbišče.«
Spominsko obeležje stoji kot spomin na britanske komandose, ki so se usposabljali v regiji Lochaber, pripadali pa Achnacarry Commando Training Centru, ki je bil ustanovljen v letu 1942.
»Vrt spominov«, ki je bil kasneje dodan spominskemu območju, je uporabljen kot žarno pokopališče mnogih komandosov, ki so vojno preživeli. Je tudi prostor raztrosa pepela padlih vojakov iz sedanjih vojnih sporov kot npr. Falklandska vojna in vojna v Afganistanu in Iraku.


Ni komentarjev:

Objavite komentar