četrtek, 30. januar 2014

KUMROVEC – Politična šola Josip Broz Tito

Lokacija: Hrvaška; Zagorje, Kumrovec
Avtor: Danilo Cvjetković in Miomir Lužajić.
Opis: Stavba Politične šole Josip Broz Tito je bila zgrajena leta 1981. Pobudo za ustanovitev politične šole kot izobraževalno središče za kadre Zveze komunistov Jugoslavije je dal Tito osebno.
Šola je pričela s svojim delovanjem leta 1975, sprva v Spominskem domu borcev NOB in mladine Jugoslavije, ko pa so prostori v Domu postali premajhni, je bil leta 1981 z denarjem od partijskih članarin zgrajen nov objekt. Ta se je z namene političnega izobraževanja uporabljal do 1990, ko je razpadla Zveza komunistov Jugoslavije in je interes za tovrstno izobrazbo izginil. Zadnji ravnatelj Politične šole je bil Ivica Račan.

Po ukinitvi izobraževalnega programa je stavbo šole v upravljanje prevzelo Ministrstvo za notranje zadeve, kasneje pa Ministrstvo za obrambo in jo koristilo za potrebe usposabljanja hrvaške vojske. Konec leta 1991 so bili v stavbo nameščeni begunci iz Vukovarja (del njih tudi v stavbo Spominskega doma).
Leta 1999 je bil zaključen stečaj Politične šole in od tedaj je objekt, sedaj z imenom Hotel »Zagorje«, v lastništvu Hrvaškega fonda za privatizacijo, uporabljal pa ga je sedaj že ukinjen Urad za izgnance Vlade RH.
Objekt ima okoli 8500 m2 notranjih površin, z izobraževalnimi, nastanitvenimi in gostinskimi sklopi – z dvema malima in eno veliko dvorano, z 12 delovnimi kabineti, 8 kabineti za predavatelje, 145 enoposteljnimi sobami, 5 čajnimi kuhinjami, ambulanto, veliko športno dvorano, trafo postajo, rezervnim agregatom, atomskim zakloniščem… Na žalost je zapuščenost in uničenost objekta Politične šole vidna že na prvi pogled.








Ni komentarjev:

Objavite komentar