petek, 31. januar 2014

KUMROVEC – Spominski dom borcev NOB in mladine Jugoslavije

Lokacija: Hrvaška; Zagorje, Kumrovec
Avtor: arhitekt Ivan Filipčić in Berislav Šerbetić.
Opis: Na hribu nad Kumrovcem je bil leta 1974 odprt Spominski dom borcev NOB in mladine Jugoslavije, ki je bil del Spominskega parka, poleg Titove rezidence, muzeja »Staro selo« in športno-rekreacijskega centra (zgrajen za potrebe Univerzijade 1987).
Temeljni kamen za gradnjo objektov je bil položen v aprilu 1972, otvoritev pa izvedena na jugoslovanski Dan republike, 29. novembra 1974. Avtorja projekta sta arhitekta Filipčić in Šerbetić, ki sta za izjemno lepoto in funkcionalnost dobila nekaj tedaj pomembnih arhitekturnih nagrad.
Prvi seminar, ki so ga v Domu izvedli, je bilo srečanje novinarjev iz skoraj cele Jugoslavije, ki ga je januarja 1975 organizirala zagrebška novinarka in publicistka Dara Janeković. Zadnji izvedeni seminar v Domu je bil s področja makrobiotike, leta 1991.
V času 25-letnega aktivnega delovanja Spominskega doma se je v njem odvilo mnogo sindikalnih in poslovnih seminarjev, obiskale so ga številne študentske skupine v sklopu ekskurzij, veliko je bilo tudi zabavnih prireditev.
Objekt ima skupaj 6500m2 uporabnih površin, znotraj katerih se nahaja znanstveno-študijski del, družbeno-gostinski del in namestitvene kapacitete s skupaj 134 ležišči v 62 sobah in apartmajih. 
Velika dvorana s 300 sedeži, mala z 80, pet manjših prostorov za sestanke s skupaj 60 sedeži, velika čitalnica s knjižnico in 40 delovnimi mesti ter kabine za novinarje in prevajalce so pozicionirani nad veliko dvorano in so sestavni del znanstveno-študijskega sklopa objekta. Družbeno-gostinski sklop ima nekaj večjih prostorov za obedovanje, več točilnih pultov, tv salon in notranji bazen velikosti 10 x 7m, v sredino objekta je umeščeno letno amfiteatralno gledališče s 1000 sedeži. Glede na skoraj 20-letno ne-obratovanje objekta, je celoten kompleks relativno dobro ohranjen. Bazen sicer ni v najboljšem stanju, notranja oprema je po večini odstranjena, največje opustošenje je doživela knjižnica, saj se je knjižnični fond iz 19.000 enot zmanjšal na tretjino.

Spominski park je leta 1991 postal javno podjetje, iz katerega sta bila izvzeta muzej »Staro selo« in Titova rezidenca. Muzej in rezidenca od leta 1993 naprej delujeta v okviru Muzeja Hrvaškega Zagorja. Kasneje je bil iz javnega podjetja izvzet še športno-rekreacijski center, ki ga koristi občina. V novembru 1997 se je javno podjetje, katerega del je bil samo še nekdanji Spominski dom, preoblikovalo v Znanstveno študijski center.

Od leta 1975, ko je bila ustanovljena, pa do leta 1981, do izgradnje nove stavbe, je v Spominskem domu delovala Politična šola Josip Broz Tito.









Ni komentarjev:

Objavite komentar