ponedeljek, 22. december 2014

ORMOŽ – Kip narodnega heroja Jožeta Kerenčiča

Lokacija: Ormož
Avtor: Ni podatka.
Opis: Kip heroja stoji na trgu, ki nosi njegovo ime, pri objektu Kerenčičev trg 1.

Jože Kerenčič (ilegalno ime Janko), slovenski pisatelj, publicist, aktivist OF in narodni heroj (9. marec 1913, Jastrebci pri Kogu - 27. december 1941, Maribor).

Jože Kerenčič je obiskoval osnovno šolo na Kogu, srednjo šolo in učiteljišče je končal v Mariboru, nakar je študiral slavistiko v Ljubljani, kjer je leta 1937 diplomiral.

Na Kogu je spoznal težko življenje viničarjev in zato se je lotil študije Zemljiški odnosi v Jeruzalemskih goricah. V njej je predstavil težko življenje viničarjev in bajtarjev v teh krajih ter ugotovil, da bo problem rešen, ko bo postala zemlja v Jeruzalemskih goricah last tistih, ki jo obdelujejo.

Že kot dijak mariborskega učiteljišča se je pridružil naprednemu gibanju in postal član SKOJ-a. V času študija je postal član akademskega študentskega kluba Njiva in leta 1935 član KPJ. Kmalu po ustanovitvi OF je postal idejni vodja upora v Slovenskih goricah.

Zaradi pogledov na reševanje kmečkega vprašanja, ki se niso skladali s partijsko usmeritvijo, je bil izključen iz KPJ. Prvo službo je dobil šele jeseni leta 1940 na meščanski šoli v Gornji Radgoni, kjer je poučeval do pomladi. Leta 1941, ko so prišli Nemci, se je posvetil organizaciji ilegalnega odporniškega dela. Na njegovem domu je bila konferenca aktivistov OF. Od začetka poletja 1941 se je pisatelj vse več zadrževal v Pesnici, vendar je bil izdan. 17. novembra 1941 so ga v Pesnici pri Mariboru aretirali, odpeljali v zapore in nečloveško mučili. 27. decembra 1941 so ga, skupaj z bratom Slavkom, kot talca ustrelili na dvorišču sodnih zaporov v Mariboru. Umrl je z zavestjo "komunističnega borca". "Bil je prepričan, da umira za svobodo in lepše dni svojega ljudstva.

Z redom narodnega heroja je bil odlikovan 27. novembra 1953.
 




 

Ni komentarjev:

Objavite komentar