sreda, 19. november 2014

SOLKAN – Napis Tito na Sabotinu

Lokacija: Slovenija; Solkan (Sabotin)
Opis: Solkan, 08.05.2014.
Na Sabotinu nad Novo Gorico so člani skupine Puntarji – gibanje za aktivno državljanstvo in člani sekcije Maj 45 na predvečer praznovanja dneva zmage nad nacizmom in fašizmom pripravili tradicionalno baklado, že deseto po vrsti. Slavja jim niso pokvarili niti neznanci, ki so tekom noči kamnit napis Tito spremenili v začetnici JJ (kratici se uporabljata za poimenovanje predsednika SDS Janeza Janše, op. a.). Napis so po nekaj urah dela ponovno vrnili v prvotno obliko. Ob mraku so ga še tradicionalno osvetlili z baklami ter letos ob desetletnici tudi z ognjemetom.

Darko Žnidarčič iz sekcije Maj 45 je za 24ur.com dejal, da jih poteza nasprotnikov napisa Tito nikakor ne preseneča. Pravi, da so že sinoči vedeli, da se bo to zgodilo. Na vprašanje, kdo je po njegovem mnenju premaknil kamne, je odgovoril: "72 stricev in tet iz ozadja je za to poskrbelo. 72 podpisnikov peticije proti napisu."

Žnidarčič je pojasnil, da je nekaj prireditev že v preteklih letih potekalo brez napisa iz kamnov. "Je bil samo napis iz bakel," je povedal.

Tistim, ki so spremenili napis, se je Žnidarčič celo zahvalil. "Naredili so nam veliko reklamo," je povedal in razložil, da so svojo udeležbo na prireditvi napovedali tudi številni, ki najprej niso nameravali priti, zdaj pa so se odločili, da pokažejo, da nasprotniki napisa prireditve ne morejo pokvariti.

Napis Naš Tito so v čast maršalu Titu postavili leta 1978 ob velikem shodu jugoslovanskih mladincev v Novi Gorici. Črke so visoke 25 metrov

Vir 24ur.com
 
 
Napis Tito podnevi iz Nove Gorice.




 
Jubilejna majica.



Proslava.




 
 
Prižiganje bakel.



 
 

1 komentar:

  1. Oooo, zanimiva objava! Aktualna, izčrpna in atraktivni motivi fotk. TITO! Slovenske matere sin. Največji. Kdaj, o kdaj ga bo zopet rodila... Do takrat pa nas bo borba okoli preteklih simbolov le koštala. Mi je pa všeč, da borba je! Končno, saj je življenje ena sama borba in prav je, da imamo uravnovešeni obe strani...

    OdgovoriIzbriši