nedelja, 8. december 2013

REKA – spomenik osvoboditvi Reke

Lokacija: Hrvaška, Reka
Avtor: reški kipar Vinko Matković
Opis: Po italijanski kapitulaciji v 2. svetovni vojni so Reko 1943 zasedli Nemci. Enote NOV in POJ so v aprilu osvobodile vzhodni del mesta (področje Suška), v maju 1945 pa še zahodni del, s čimer je bilo mesto združeno v osvobojeno celoto, ki jo je do tedaj ločevala reka Rječina. 
Ob Rječini delti, na trgu ob stičišču Ulice Rade Šupića in Šetališta Andrije Kačića Milošića, stoji monumentalen spomenik, posvečen borcem JA, padlim v bojih za osvoboditev Reke v letu 1945.
Bazo spomenika krasijo reliefne upodobitve bojev 4. armade NOV za Reko, streljanje talcev ter prikazi iz življenja Rečanov. Visok kamnit podstavek spomenika je na vrhu zaključen s skulpturo borcev, ki simbolizirajo osvoboditev Reke.
Spomenik so postavili ob desetletnici osvoboditve, 3. maja 1955.
Ustrezna urbanistična rešitev vrha Rječine delte, tj. pravilna oddaljenost okoliških zgradb od samega spomenika, še poudarja njegovo dominantnost nad trgom. Postavitev spomenika na nekdanjo mejo med Reko in Suškom, poleg spomina na pomemben zgodovinski dogodek, predstavlja tudi združitev teh dveh mest v današnjo Reko.












Ni komentarjev:

Objavite komentar