sreda, 2. september 2015

PANEČE - Spominsko znamenje tiskarni Antona Aškerca

Lokacija: Slovenija; Paneče
Avtor: arhitekt L. Zelič
Opis: Spominski kamen iz neobdelanega granita z napisom obeležuje mesto delovanja partizanske tiskarne Antona Aškerca (delovala 1944-1945) in mesta, kjer je zaradi izdaje padlo šest tiskark in tiskarjev. Odkrit je bil leta 1954.

Spominsko znamenje stoji v gozdu Tajna nad Panečami, pod gozdno potjo. Sledite oznaki Sv. Trojica.





6 komentarjev:

  1. Lep, vendar izredno skrit spomenik. :(
    Na gozdni poti med Panečami in Sv. Trojico bodite na levi strani pozorni na (slabo vidno) leseno tablo z napisom Tehnika. Od table v dolino vodi precej zaraščena gozdna stezica, ki vas pripelje do spominskega kamna.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. V tem trenutku še table ni več. Spomenik so mi pokazali domačini.

      Hvala za komentar in lep pozdrav.
      Primož

      Izbriši
    2. Potem so jo zaradi slabega stanja že odstranili. Maja letos je še stala.

      Lep pozdrav

      Izbriši
    3. So domačini rekli, da je bila v slabem stanju.

      Izbriši
  2. Včeraj 9.maja 2021 sva bila z bratom in družino prvič na tej lokaciji. Med padlimi tiskarji je tudi najina teta (mamina sestra) Fanika Tiler stara 22 let. Samo mesto smo našli s pomočjo sorodnika, ki je lovec in je to njegov revir. Povedal nam je, da o tem, da bi bila tu kakšna tiskarna in kaj se je tu zgodilo ni vedel doslej nič, rekel pa je da lovci ta gozd imenujejo Tehnika in gozdarji Tajna. Zakaj je temu tako, pa ni vedel. Mesto, kjer je potrebno zaviti iz gozdne ceste proti mestu tiskarne in poboja je sedaj lepo označeno z oznako Tehnika in puščico na drevesu. Pogrešam pa pobarvane črke na spomeniku, so skoraj nečitljive. Bom šla v bližnji bodočnosti tja z rdečo barvo in tankim čopičem ter pobarvala črke. Zelo se me je dotaknil napis na spomeniku ob prvi slovenski šoli na osvobojenem ozemlju v Polani (s katere je izginila šola zgodovinske table s tem napisom), kjer so navedena imena vseh 26 padlih v tem področju, ki pravi: Kot v opomin nam padli borci govore: "Umrli smo, da domovina večno bi živela". Jaz lahko samo dodam: Slava jim ! Lep pozdrav, Aleksandra Saša

    OdgovoriIzbriši