sreda, 16. september 2015

Partizanska bolnica Zima

Lokacija: Slovenija; Cerovec (V gozdu, v bližini avtocestnega počivališča Zima.)


Opis: Partizanska Bolnica Zima je spadala v sanitetni oddelek IV. Operativne cone na območju med Celjem, Poljčanami Konjicami in Vojnikom. Po njej se je pokazala potreba zaradi intenzivnejšega delovanja Bračičeve in Tomšičeve brigade. Bolnico so kot podzemni bunker zgradili domači aktivisti leta 1944. Prostor so poiskali v gozdu Šohta. Tu je bila zagotovljena voda in možnost zakrivanja sledov dostopa v zimskih mesecih. V neposredni bližini so postavili bunker za hrano, za evakuacijo ranjencev pa še dodatni bunker pri Marija Dobju.

Prve ranjence je bolnišnica sprejela avgusta 1944. Zdravnik je bil dr. Gabrijel Hojšovar –Drago. V času delovanja bolnišnice se je tu zdravilo 124 ranjencev. Februarja 1945 je bila izdana, a so ranjence pravočasno premestili na varno.

Bolnica je obnovljena in osvetljena. Luč je na senzor.


Avtomobil parkirajte na avtocestno počivališče Zima, (iz mariborske smeri takoj za izvozom Dramlje). Na koncu parkirišča vas tlakovana pot vodi proti gozdu. Ko prečkate varovalno ograjo, se držite leve. Pred nadvozom nad avtocesto, katerega ne smete prečkati, se napotite naravnost v gozd. Kmalu boste zagledali večjo označevalno tablo.

Vir: Informativna tabla ob bolnici





Partizanski grobovi ob bolnici.

Ni komentarjev:

Objavite komentar