torek, 23. december 2014

ORMOŽ – Spomenik NOB

Lokacija: Ormož
Avtor: akademski kipar Janez Lenassi
Opis: Na zelenici pred ormoškim gradom, ob križišču Kerenčičevega trga in Kolodvorske ceste, stoji 6 različno visokih, a v detajlu enakih gladkih betonskih stebrov z vrezanim motivom – v številu 6 lahko prepoznamo 6 bratskih jugoslovanskih narodov, v variacijah istega vrezanega motiva pa skupno slovansko poreklo.

1. julija 1973 je predsednik občinske konference SZDL Ormož Vlado Ožbolt pričel slavnostno zborovanje v počastitev dneva borca in 700-letnice Ormoža:
»Letos praznujemo dan borca še posebno slovesno, ker bomo na tem zborovanju odkrili spomenik NOV, ki je nastal izpod umetniške roke Janeza Lenassi. Spomenik je znamenje našega spomina na najtežja leta zgodovine slovenskega in jugoslovanskih narodov in narodnosti; je izraz posebnega spoštovanja do pridobitev naše revolucije, do vseh tistih živih in v vojni ter po njej umrlih zavednih in pogumnih junakov, ki so ustvarjali zgodovino, ki so po več stoletjih odvisnosti in tlačanstva ustvarili svobodno slovensko državo v bratski skupnosti jugoslovanskih narodov. To je bil čas herojev Jožeta Kerenčiča, Vinka Megle, Jožeta Lacka in tisočev znanih in neznanih junakov, ki so se borili in padli za našo resnično, svobodno, lepše in bogatejše življenje.

Med NOV je v taboriščih umrlo 37, v internaciji pa 13 občanov (občine Ormož). V bojih je padlo 41 borcev iz ormoške občine, med talci je bilo ustreljenih 42 Ormožanov. /…/«

povzeto po: Tednik (Ptuj): Oddolžitev padlim za svobodo in spodbuda mladini. Letnik 26, Številka 25, 5.julij 1973.







Ni komentarjev:

Objavite komentar