nedelja, 21. september 2014

ROB - Spomenik partizanski zmagi nad okupatorjem na Kuclju

Lokacija: Slovenija; Rob
Avtor: arhitekt Vlasto Kopač in kipar Stojan Batič
Opis Spomenik, zgrajen iz rezanih kamnitih kvadrov v obliki črke T, ima v zgornjem delu pritrjen bronast relief, ki upodablja boj partizanov z Italijani 20.5.1942.

Spomenik stoji pod Kucljem, nad razpotjem, v severnem delu naselja.

BOJ NA KUCLJU
20. maja 1942 je v zgodnjem dopoldnevu iz Velikih Lašč prihrumela oborožena italijanska okupatorska vojska in na silo odvlekla 21 očetov in fantov iz Rašice v internacijo. Podobno usodo so doživele matere in otroci po drugih vaseh. Zavojevalcu pa to ni bilo dovolj. Zagnali so se proti Robu in v okoliške vasi. Narodna zaščita pa je bila že organizirana z okoli 100 člani in se je povezala s partizansko enoto, ki je dosegla svoj vrhunec na Kuclju. Zbralo se je okoli 50 organiziranih ljudi, ki so bili pripravljeni braniti svoja imetja in ljudi za vsako ceno, kot nekoč proti Turkom. Boj na Kuclju je trajal več ur in končno je braniteljem uspelo nagnati italijanske vojake v beg proti Velikim Laščam. Pri tem so imeli več ranjenih in okoli deset mrtvih, ki pa so jih pokopali na pokopališču v Velikih Laščah. A ob preveliki zagnanosti in uspehu so utrpeli izgubo tudi borci narodne zaščite. Padla sta: Slavko Zgonc iz Podhojnega Hriba in Stane Strle iz Roba. Ranjeni pa so bili: Franc Gradišar iz Kneja, Jože Novak iz Srnjaka in Konrad Cimperman iz Rašice. Po zmagi so vaščani iz Velikega Osolnika lepo sprejeli in pogostili zmagovalce. Zanos zmage pa se ni končal. Že v začetku julija 1942. leta se je narodna zaščita razširila in povezala s partizanskimi enotami in izvedla več diverzantskih akcij. Z leti je bilo še veliko gorja. Jokali so otroci in vse več mater in žena je bilo v črnem. Požganih domov niso obnovili, marsikje jih tudi ni imel kdo. Ostale pa so popisane plošče z imeni padlih borcev in žrtev.

povzeto po: Trobla – glasilo občine Velike Lašče, Jože Škulj: Po 70 letih boja na Kuclju. Letnik 18, številka 5, 11. julij 2012.
 







Ni komentarjev:

Objavite komentar